Kuća i vrt

Pregrade i paravani umjesto zida (FOTO)

Pregrade i paravani umjesto zida (FOTO)
Pregrade i paravani umjesto zida (FOTO)

Ako niste zadovoljni rasporedom prostora u stanu, jer ne odgovara vašim potrebama, ne morate uvijek da rušite i ponovo gradite zidove.

Vrlo često problem možete da riješite i stavljanjem pregrada ili paravana, koje odvajaju prostor prema funkciji, a da se pritom zadržava utisak prostranosti.

Pregrade ili paravani na jednostavan način mogu da podijele prostor, a iako im je primarna uloga arhitektonska, svojim dizajnom mogu bitno da utiču na kompletan izgled prostora, tako što će ga uljepšati i oplemeniti. Njih je, inače, cijeli svijet pozajmio iz japanske kulture stanovanja.

Pregrade ili paravani trebalo bi da budu od prirodnih materijala, funkcionalne, prilagodljive, originalnog dizajna, da doprinesu intimi i uštede prostor. Nije uvijek potrebno zidati zid radi postizanja intimnosti, isti efekat se može postići i staklenim, perforiranim ili pregradama od bambusa.

One od čvrstih materijala mogu stilski da se uklapaju u ostatak stana, da budu od drveta, metala ili od staklene cigle, što predstavlja odlično rješenje ako imate moderno uređen dom. Staklena pregrada odvaja prostor ali ga istovremeno i povezuje u cjelinu jer je prozirna.

Najlakša i najjeftinija pregrada u stanu može se napraviti postavljanjem samostojećih paravana sa platnenim ili drvenim zidovima, sa različitim motivima. Pregrade do izražaja posebno dolaze u velikim prostorijama gdje želimo da odvojimo kuhinju od trpezarije, ili spavaću od radne sobe.

Praktično rješenje pružaju i šuplje pregrade, to jest police koje obezbjeđuju samo djelimično vizuelno razdvajanje prostora, ali su zato vrlo dekorativne. Ovakve pregrade često se upotrebljavaju u manjim prostorima jer ih vizuelno ne smanjuju.

Sve su popularnije i viseće pregrade od poliestera, koje podsjećaju na zavjese. Takve pregrade koje se vješaju na plafon propuštaju dovoljnu količinu svjetlosti, lako se održavaju i veoma lijepo izgledaju.

Jedno od zanimljivijih rješenja je takozvani fleksibilni zid, soft vol koji može da se savije u željeni oblik. Dodatni plus ovakve pregrade je što obezbjeđuje privatnost, ali istovremeno propušta svjetlost. Struktura pčelinjeg saća omogućava jednostavno pomjeranje i uklanjanje - presavije se i odloži.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije