Kuća i vrt

Projektantski savjeti: Rekonstrukcija starije kuće u moderan stan

Projektantski savjeti: Rekonstrukcija starije kuće u moderan stan
Projektantski savjeti: Rekonstrukcija starije kuće u moderan stan

Prostor gdje su trenutno manja soba i dnevni boravak potrebno je objediniti u dnevnu zonu, gdje će na potezu koji je bliže ulaznom dijelu biti pozicionirana kuhinja

Poštovani,

Vlasnici smo kuće čije prizemlje želimo renovirati, jer se radi o starijoj gradnji i nekoj organizaciji gdje imamo veliki hodnik i sobe, a manji dnevni boravak. Takođe, kupatilo je izduženo i ne baš funkcionalno, dakle, poenta je da imamo što je moguće veći dnevni boravak i kuhinju, a sobe da budu zasebne cjeline kojima se direktno pristupa, a ne kao sada kada se u sobu ulazi iz dnevnog boravka. Način gradnje je takav da su vanjski zidovi nosivi i po dužoj strani ima jedna greda koja je nosiva, ostali zidovi su pregradni i iznad prizemlja je samo visoko potkrovlje i ako je potrebna promjena položaja i veličine otvora, predočite nam na koji način je to najbolje učiniti.

Nevena V. iz Bijeljine

Poštovana,

Prije svega pozitivna činjenica Vašeg životnog prostora je što je ulaz pozicioniran u centralnom dijelu objekta po njegovoj dužoj strani i što iznad prizemlja imate samo visoko potkrovlje, odnosno opterećenje na zidove je manje i konstruktivno je jednostavnije izvesti intervencije u prostoru. Dakle, prostor gdje je trenutno manja soba i dnevni boravak potrebno je objediniti u dnevnu zonu, gdje će na potezu koji je bliže ulaznom dijelu biti pozicionirana kuhinja u ugaonom obliku, koja se završava kuhinjskim šankom i u nastavku je smješten trpezarijski dio. Ostatak dnevne zone je rezervisan za garnituru za sjedenje sa pripadajućim elementima s tim da je poželjno da i kuhinja i dnevni boravak imaju zasebne ulaze zbog lakše komunikacije. Na drugom kraju objekta bio bi smješten spavaći blok, koji se sastoji od dvije sobe, a kako ne biste imali hodnik neracionalne širine, dio kupatilskog prostora logično je upustiti u spavaći dio. Samim tim nameće se rješenje da soba koja ima klasični pravougaoni oblik bude roditeljska soba iz razloga što su elementi veći i da bi se optimalnije rasporedili, dok je druga soba dječja i ima veću fleksibilnost u organizaciji. Svakako da ima niz sistema kojima se na interesantan način u dječjoj sobi rješava problem odlaganja garderobe na potezu od poda do plafona u različitim varijacijama. Kupatilski prostor je dovoljan za ovu veličinu stambene jedinice, iako ga je, naravno, potrebno što racionalnije iskoristiti. Prema priloženom, nastojali smo dobiti funkcionalnu stambenu jedinicu sa dvije spavaće sobe kojima se pristupa direktno iz hodnika, kao i cjelovit prostor dnevnog boravka i kuhinje, što je uostalom bio i Vaš imperativ. Ispoštovana je i konstruktivna komponenta, to jest premoštena je nosiva greda koja se proteže središnjim djelom i zbog toga je uslovljena pozicija samih otvora kako bi se ispoštovao kontinuitet konstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije