Kuća i vrt

Recepti: Riješite se naslaga masnoće i kamenca u kuhinji

Recepti: Riješite se naslaga masnoće i kamenca u kuhinji
Recepti: Riješite se naslaga masnoće i kamenca u kuhinji

Kuhinjski aparati i uređaji na kojima se lako stvaraju masne naslage i kamenac zablistaće uz ove savjete.

*Naslage u blenderu

U blenderu mogu ostati sasušene naslage hrane, a do nekih dijelova ne možete doći krpom, posebno oko nožića. Ulijte u njega malo deterdženta i tople vode pa ga uključite na petnaestak sekundi. Na kraju ga dobro isperite.

*Kuvalo za vodu i kamenac

U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Ostavite da stoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju ispirajte vodom dok miris sirćeta ne nestane.

*Masne naslage u rerni

Mješavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne. Pomiješajte 80 g sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne.

*Aparat za kafu kao nov

Aparat za kafu najlakše se čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuvate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.

Kako spriječiti prašinu da se skuplja na namještaju

Čišćenje prašine je mnogim ljudima noćna mora upravo zato što se vrlo brzo ponovo nataloži i čini se kao da nisu radili ništa. Ali, postoji odličan trik kako postići da se ne skuplja toliko brzo - premažite ga smjesom jabukovog sirćeta i glicerina.

Potrebni sastojci:

  •     1 litar vode
  •     1 kašika jabukovog sirćeta
  •     1 kašika glicerina

Postupak:

Dobro pomiješajte vodu, jabukovo sirće i glicerin. Tekućinu nanesite na pamučnu krpu i njom dobro premažite sve površine.

Još nekoliko savjeta:

Ne koristite perušku za čišćenje prašine jer prašinu samo rasprši naokolo s jedne površine na drugu. Redovno čistite grijalice i klima-uređaje (možete i usisivačem), jer se tamo mogu skrivati velike količine prašine koja će izletjeti čim ih uključite.

Takođe, izbjegavajte brisanje prašine "na suvo"  jer, kao i kod peruške, prašina će se samo razletjeti i nataložiti na drugu površinu. Krpu malo navlažite vodom.

Ne zaboravite voditi brigu i o usisivaču, odnosno redovno mijenjajte filter, inače čestice prašine neće ostati unutra, već će se raspršiti vazduhom.

Bijele patike - kako ih izbijeliti

Bijele patike su možda i najprodavanije širom svijeta, ali tu postoji jedan problem - njihova bjelina se izgubi jako brzo. Ali više ne morate da brinete jer postoji genijalno rješenje da im vratite njihovu bjelinu i blistavost!

Sastojci:

  • kašičica sode bikarbone
  • malo vode
  • malo sirćeta

Priprema

Pomiješajte sva tri sastojka zajedno. Vode i sirćeta sipajte otprilike isto, a neka količina bude dovoljna da sa sodom bikarbonom dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umačite u pastu i ribajte patike.

Kada ste završili s ribanjem, isperite toplom vodom i ostavite da se osuši. Ova domaća pasta odlična je kako za platnene, tako i za kožne patike, a svi koji su je isprobali kažu da skida i tvrdokorne i stare fleke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije