Kuća i vrt

Sedam stvari koje nikako ne treba da čuvate u kupatilu

Sedam stvari koje nikako ne treba da čuvate u kupatilu
Sedam stvari koje nikako ne treba da čuvate u kupatilu

Evo liste sedam stvari koje nikako ne treba da čuvate u kupatilu, uprkos navikama. Držanje ovih stvari u kupatilu ne samo da će oštetiti svari, već može biti i opasno po vas i vaše ukućane.

1. Šminka

Šminku nikako ne treba držati u vlažnom kupatilu, jer ona treba da bude čuvana na sobnoj temperaturi.

Stalno promenljiva temperatura i vlažnost vazduha u kupatilu (od zaparenog dok se neko tušira, do hladnog kada se provetri) ne pogoduje kozmetičkim proivodima i preparatima i daleko je od idealnog. Možda je ovo razlog više zašto vam je potreban toaletni stočić u spavaćoj sobi?

2. Lijekovi

Većinu lijekova treba čuvati na sobnoj temperaturi, osim izuzetno kada u uputstvu za korišćenje i čuvanje lijeka piše nešto drugo.

Kupatilski ormarići nikako nisu pogodni za čuvanje lekova, pa im nađite prikladnije mjesto.

3. Električni uređaji

Osim ako nisu vodootporni, električni uređaji se ne smeju čuvati u kupatilu.

Koliko god da volite da slušate muziku na tranzistoru dok se kupate ili da vam fen bude na dohvat ruke čim se okupate, nemojte ove uređaje koristiti u kupatilu. Ne samo da mogu da se pokvare, već postoji i opasnost od elektro šoka ukoliko ovi uređaji dođu u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

4. Brijači

Gotovo da nema kuće u kojoj se brijači ne drže u kupatilu.

Međutim, ovo je sasvim pogrešno. Samo sječivo brijača podložnije je rđanju ako se drži u prostoriji visoke vlažnosti kao što je kupatilo. Posebno je pogrešno držati ih na samoj kadi tako da konstantno dolaze u kontakt sa vodom. Dobro je i da osušite brijač nakon svake upotrebe, kako bi vam duže trajao.

5. Nakit

Vjerovatno vam je zgodno da ostavite omiljeni prsten ili ogrlicu u kupatilu pred tuširanje, ali neka vam ne prelazi u naviku da nakit čuvate u kupatilu kada ga ne nosite.

Vlažno kupatilo uzrokovaće brže propadanje nakita. Za čuvanje nakita odaberite noćnu komodu ili posebnu fioku u nekoj drugoj prostoriji.

6. Peškiri i odjeća

Vlažno i mokro okruženje kupatila pogodni su za stvaranje buđi i bakterija, pa je poželjno da vaše peškire i odjeću koja je spremna za pranje držite podalje od izvora vlage.

Ako već nemate drugo mjesto, poput ostave, gdje možete odlagati ove stvari, vodite bar računa da vaše kupatilo ima dobru  ventilaciju i da bude stalno provetreno.

7. Lakovi za nokte

Ako želite da vaši divni lakovi za nokte potraju duže, držite ih podalje od mesta gde je temperatura stalno promenljiva.

Umjesto toga, čuvajte ih na sobnoj temperaturi (opet idealan razlog da nabavite toaletni stočić).

(housebeautiful.co.uk)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije