Kuća i vrt

Zagreb skuplji od Pariza

Zagreb skuplji od Pariza
Zagreb skuplji od Pariza

ZAGREB - Zagreb je grad s najskupljim režijama u Evropskoj uniji, pokazuju podaci najveće svjetske baze podataka o kvalitetu života "Numbeo", koja prikuplja informacije o životu stanovnika 3.268 svjetskih gradova.

Osnovni troškovi za struju, plin, vodu i smeće za stan od 85 kvadrata prosječno iznose 191 evro, što znači da samo na režije potroše više od četvrtine mjesečne plate.

Primjera radi, za isti stan u daleko skupljem Parizu građani će izdvojiti tek 5,8 odsto mjesečnih primanja (138 evra), u Kopenhagenu 5,5 odsto plate (134,14 evra), a u Londonu, jednom od najskupljih gradova na svijetu, na režije će im otići oko osam odsto prihoda (188,54 evra).

I u siromašnijim državama Evropske unije, u čiji će krug Hrvatska ući nakon 1. jula, udio režija u prosječnoj plati niži je nego u Zagrebu, prenosi rezultate istraživanja zagrebački "Jutarnji list" i precizira da u Sofiji iznosi 17,9 odsto, a u Varšavi 13 procenata.

Iako za režije izdvajaju 200 evra, što je u aposlutnom iznosu nešto više nego u Zagrebu, stanovnici Ljubljane su, takođe, u boljoj poziciji jer im na režije odlazi petina primanja.

Inače, najviši nivo kvaliteta života na svijetu imaju Švajcarci i Nijemci, a na dnu liste su Venecuela, Indonezija i Iran.

Među analiziranim gradovima najljepše je živjeti u Berlinu koji, prema "Numbeovim" indeksima, nudi dvostruko kvalitetniji život od Zagreba.

Hrvatska prestonica je čista i očuvana, s niskom stopom kriminala i pristojnim zdravstvom, ali je jako skup u odnosu na prosječna primanja građana od kojih oni iz prosječne porodice moraju da rade nešto više od 14 godina da bi kupila stan od 90 kvadrata po srednjoj cijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije