Obrazovanje

Odbijene žalbe Evropskom i Internacionalnom univerzitetu

Odbijene žalbe Evropskom i Internacionalnom univerzitetu
Odbijene žalbe Evropskom i Internacionalnom univerzitetu

BRČKO - Apelaciona komisija Brčko distrikta odbila je kao neosnovane žalbe Evropskog i Internacionalnog univerziteta, te naložila da u roku od 30 dana dostave traženu dokumentaciju kako bi se izvršila kontrola rada ovih visokoškolskih ustanova, potvrdio je danas Momčilo Poljić, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Poljić je na konferenciji za novinare naveo da će Odjeljenje, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, izdati rješenje o trajnoj zabrani rada ovim ustanovama ukoliko ranije rješenje ne bude izvršeno u cjelosti.

On je pozvao ove visokoškolske ustanove da sarađuju sa Odjeljenjem za obrazovanje, koje je nadležno da kontroliše njihov rad.

"Njihova licenca ističe početkom iduće godine, jer oni imaju samo privremenu dozvolu za rad, te ako ne budu otklonili sve nedostatke koje nađemo, njihov rad će biti zabranjen", istakao je Poljić.

Prema njegovim riječima, sve prethodne radnje i postupci Odjeljenja za obrazovanje provedeni su s ciljem da se u visoko obrazovanje u Brčkom uvede više reda. Poljić očekuje da će obje visokoškolske ustanove postupiti po rješenju, jer nemaju drugog izbora.

Komentarišući odbijanje njihove žalbe, generalni sekretar Evropskog univerziteta u Brčkom Albina Abidović izjavila je novinarima da svi pravni lijekovi nisu iscrpljeni i da će u tom smislu pred sudom pokrenuti upravni spor.

"Mi ćemo od nadležnog suda zahtijevati odlaganje izvršenja, jer nam to nanosi nepopravljivu štetu, a ako nam ne uvaže zahtjev, dužni smo postupiti po rješenju i predaćemo Komisiji Odjeljenja za obrazovanje kopije dosijea na oko 40.000 stranica", rekla je Abidovićeva.

Uprave Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom odbile su u nekoliko navrata članove Komisije za upravni nadzor, koju je formiralo Odjeljenje za obrazovanje Vlade distrikta da ostvare uvid u dokumentaciju ovih privatnih visokoškolskih ustanova i tako provjere da li rade u skladu sa zakonom. Pri tom su se pravdali zaštitom ličnih podataka njihovih studenata, a kasnije i velikim obimom dokumentacije koju treba iskopirati i predati komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije