Putovanje

Biciklom do Istanbula

Biciklom do Istanbula
Biciklom do Istanbula

Vedran Panić i Nemanja Keser, dva momka iz Gradiške, još sumiraju utiske svog puta na biciklima do Barselone, ali takođe planiraju da na dvotočkašima idu na nove destinacije.

"Sljedeće godine Nemanja i ja planiramo da posjetimo Ohridsko jezero, manastir Hilandar i da odemo do Istanbula. Tokom puta vozili bismo bicikla preko predivne Rumunije. Planiramo ići preko nje, pa preko jednog prevoja koji se zove Transfaragasan", kaže nam Panić navodeći da im za takav put treba dva mjeseca.

Njima avanturističkog duha ne nedostaje. Oni su u avgustu ove godine kilometar po kilometar, dan po dan, iz Gradiške došli do španske ljepotice Barselone.

"Biciklizmom se bavimo već godinama, a ljubav prema ovom sportu datira još od malih nogu, od kada smo dobili svoj prvi bicikl", rekli su oni.

Kažu da se ideja za odlazak biciklom u Barselonu rodila sasvim slučajno.

PREKO PIRINEJA

"Barselona je bila u drugom planu. Povod našeg putovanja bila je jedna porodica iz Francuske koja nas je pozvala da budemo njihovi gosti u Tuluzu. S obzirom na to da smo na to putovanje odlučili ići biciklom, kroz planiranje puta vidjeli smo da ni Barselona nije daleko. Naime, samo 300 kilometara udaljena je od prevoja na Pirinejima, što je bilo dovoljno da se odlučimo za Barselonu", istakli su biciklisti.

Uz podršku porodice, prijatelja i svih Gradiščana uputili su se u avanturu života. Jedan drugom bili su neizmjerna podrška. Vidjeli su prekrasne pejzaže, a tehničkih problema skoro da nije ni bilo.

"Na putu do odredišta vidjeli smo brda, mora u kojima smo se kupali, upoznali predivne ljude avanturiste s kojima smo razmijenili iskustva, a koji imaju sklonosti ka cikloturizmu", govore oni, dodajući da što se tiče tehničkih problema samo su promijenili žice na zadnjim točkovima.

DOBRA VOLJA, DOBRI LJUDI

Grad po grad i polako se nagovještavala destinacija. Na pedalama i dva točka uspjeli su ostvariti zacrtani cilj. Zgrada tamošnjeg vodovoda nazirala se iza oblaka i dima koji su iza sebe ostavljali automobili.

"U prvim momentima nismo imali tako dobar utisak zbog gustog saobraćaja pri ulasku u grad i silne gužve na magistralnom putu, ali kada smo pogledali kartu i shvatili da smo stigli, u glas smo viknuli: 'Barselona, biciklima, napokon!'", pričaju ovi momci iz Gradiške.

Na putu do odredišta posjetili su i druge države, a to su Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska i napokon Španija.

"Sve zajedno pređeno je oko 3.000 kilometara, dok smo većim dijelom puta prema kući išli brodom", dodaje Panić.

Nakon što su biciklom vozili 20 dana, uspjeli su u namjeri da ostvare svoj cilj. Dokazali su da je uz dobru volju, veliku želju i podršku sve moguće, te da su barijere tu kako bi se rušile.

"Naš cilj je ostvaren, upoznali smo pregršt ljudi koji su nam izlazili u susret. Davali su nam prenoćište, hranu, pokazali svoja mjesta. Divno iskustvo!", kažu nam Panić i Keser, koji jedva čekaju nove avanturističke puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije