Putovanje

Ovo su najgori i najbolji aerodromi na svijetu, na listi i jedan iz regiona

Ovo su najgori i najbolji aerodromi na svijetu, na listi i jedan iz regiona
Foto: Pixabay | Ovo su najgori i najbolji aerodromi na svijetu, na listi i jedan iz regiona

Svake godine njemački portal za prava putnika u vazduhu "Airhelp" sastavlja rang listu najboljih i najgorih aerodroma na svijetu, na osnovu različitih kriterijuma kao što su tačnost, kvalitet usluge i asortiman hrane i prodavnica.

Pred predstojeću sezonu godišnjih odmora, Nijemci sabiraju utiske sa prošlogodišnjih putovanja. Otkazani letovi, duga čekanja i nedostatak čistoće, samo su nekoliko faktora koji mogu da pokvare raspoloženje putnika.

Najveći njemački onlajn časopis za putovanja "Travelbook", prenosi tekst o najgorim i najboljim aerodromima u 2023. godini.

Od 2015. godine portal za prava putnika u vazduhu "Airhelp", koristi takozvani "Airhelp Score" za pružanje informacija o tome koji aerodromi spadaju među najbolje aerodrome na svijetu u smislu tačnosti, prodavnica i mišljenja kupaca – i obrnuto, koji su, navodno, najgori aerodromi na svijetu. Rang lista se objavljuje i ažurira jednom godišnje.

Aerodromi se ocjenjuju na skali od 10 poena na osnovu tri kriterijuma. Faktor tačnosti mjeri koliko su tačni odlasci i dolasci i čini 60 procenata ukupne ocjene aerodroma. Kvalitet usluge doprinosi ocjenjivanju za još 20 procenata. Zasnovan je na istraživanjima putem anketiranja hiljada putnika. Učesnici ankete ocjenjuju kvalitet korisničkog servisa, vrijeme čekanja na bezbjednosnom kontrolnom punktu i čistoću aerodroma. Posljednjih 20 procenata rejtinga pripisuje se hrani i poslovanju na aerodromima. Ti podaci se, takođe, zasnivaju na ocjenama putnika.

U svojoj metodologiji "Airhelp" objašnjava da isključuje aerodrome za koje "ne može da dođe do podataka". Pored toga, na rang listi se nalaze samo "najpoznatiji i najprometniji aerodromi na svijetu".

10 najgorih aerodroma na svijetu

Prije svega, dvije dobre vijesti: prva - samo malo nas će sletjeti na najgori aerodrom na svijetu, a druga - Beogradski aerodrom nije najgori, mada se nalazi na neslavnom 5. mjestu najgorih na svijetu.

Na začelju "Airhelp Score" liste za 2023. je indonežanski Međunarodni aerodrom Bandžarmašin Sijamsudin Noor, na jugu ostrva Borneo, sa ukupnom ocjenom 6,39. Oni su imali slab učinak u smislu tačnosti, postigavši samo 5,2 od mogućih 10 poena. Aerodrom je ostvario 8,2 poena u pogledu kvaliteta usluge i 8 poena u pogledu ponude hrane i prodavnica. Međutim, to je bilo dovoljno za prvo mjesto na rang listi najgorih.

Upadljivo, tri od deset najgorih aerodroma na svijetu nalaze se u Indoneziji. Međunarodni aerodrom Denpasar na Baliju i Međunarodni aerodrom Halim Perdanakusuma u Džakarti, koji turisti mnogo češće posjećuju, nalaze se na 189. mjestu najgorih svjetskih aerodroma.

Pored toga, šest evropskih aerodroma našlo se na spisku najgorih deset aerodroma na svijetu. Najgori od njih je međunarodni aerodrom na Malti, koji je na 193. mjestu najgorih svjetskih vazdušnih luka. Sa ukupnom ocjenom 6,39, loš je isto kao i posljednje plasirani Međunarodni aerodrom na Borneu, ali ga tačnost od 5,8 spasava crvenog svjetla. Aerodrom Humberto Delgado u Lisabonu, koji je bio posljednji na rang listi 2022. godine, pomjerio se za tri mjesta 2023. godine.

Top deset najgorih aerodroma na svijetu su:

1. Međunarodni aerodrom Bandžarmašin Sijamsudin Noor (Bandžarmašin, Indonezija)

2. Međunarodni aerodrom Malta (Malta)

3. Londonski aerodrom Getvik (London, Velika Britanija)

4. Aerodrom Humberto Delgado u Lisabonu (Lisabon, Portugalija)

5. Beogradski aerodrom Nikola Tesla (Beograd, Srbija)

6. Međunarodni aerodrom Denpasar (Bali, Indonezija)

7. Međunarodni aerodrom Toronto Pirson (Toronto, Kanada)

8. Aerodrom Sofija (Sofija, Bugarska)

9. Aerodrom Provansa Marsej (Marsej, Francuska)

10. Međunarodni aerodrom Halim Perdanakusuma (Džakarta, Indonezija)

Najgori njemački aerodrom koji se našao na rang listi "Airhelp", i najveći među njima, jeste aerodrom u Frankfurtu, koji je "sletio" na nezapamćeno loše 175. mjesto, sa ocjenom 6,86. Sa ocjenom 6,3 prošle godine je imao posebno slabe rezultate u pogledu tačnosti. Po mišljenju putnika, aerodrom je ostvario ocjenu 7,5, što se tiče prodavnica. Ostaje nejasno u kojoj mjeri je akutna mišja kuga, detektovana na aerodromu u Frankfurtu, uticala na rejting čistoće.

10 najboljih aerodroma na svijetu

Na listi 10 najbolje ocijenjenih aerodroma prema na svijetu, prema "Airhelp", prvo mjesto zauzima Međunarodni aerodrom Muskat u Omanu, koji je novi favorit u 2023. U prvih deset najboljih aerodroma na svijetu ušla su čak tri japanska i četiri brazilska aerodrome, prenosi "Politikin magazin".

1. Međunarodni aerodrom Muskat (Muskat, Oman)

2. Resife/Gvararapes – Međunarodni aerodrom Gilberto Frejre (Resife, Brazil)

3. Međunarodni aerodrom Kejptaun (Kejptaun, Južna Afrika)

4. Brazilija – Prezidente Juselino Kubiček međunarodni aerodrom (Brazilija, Brazil)

5. Međunarodni aerodrom Doha Hamad (Doha, Katar)

6. Međunarodni aerodrom Osaka Itami (Osaka, Japan))

7. Međunarodni aerodrom Belem/Val-de-Kans (Belem, Brazil)

8. Međunarodni aerodrom Belo Horizonte Tankredo Neves (Belo Horizonte, Brazil)

9. Međunarodni aerodrom Tokio Narita (Tokio, Japan)

10. Aerodrom Amami (Amami, Japan)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije