Putovanje

Pet zanimljivosti o Barseloni

Pet zanimljivosti o Barseloni
Foto: Pexels | Pet zanimljivosti o Barseloni

Barselona se nalazi na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vijencom Sijera de Koljserola na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na sjeveru rijekom Besos.

Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih i turističkih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka, a aerodrom u Barseloni je drugi po veličini u Španiji.

Grad je takođe i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasljeđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska dijela Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera od kojih je UNESKO mnoge proglasio svjetskom baštinom.

Neke od zanimljivosti o Barseloni su:

1. Sagrada Familija se gradi duže nego što su se gradile egipatske piramide.

2. La Rambla najpoznatija pješačka avenija u Barseloni nije jdna ulica nego se sastoji od njih pet koje se nastavljaju jedna na drugu.

3.  Barseloneta pješčana plaža koja se pruža uzduž gradske obave nastala je vještačkim načinoma napravljena je od pjeska iz Egipta.

4. Najposjećeniji muzej u Barseloni je muzej fudbalskog kluba Barselona.

5. Vozači iz Barselone poznati su po svom nepredvidivom stilu vožnje. Po statistikama u prosjeku se dogodi jedna saobraćajna nesreća svaka tri minuta.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije