Putovanje

Drinić mami prirodnim ljepotama (FOTO)

 Drinić mami prirodnim ljepotama (FOTO)
Drinić mami prirodnim ljepotama (FOTO)

Zahvaljujući ulaganjima u obnovu mjesta i razvoju turizma, opština Drinić postala je mjesto obnovljenog života i novog početka u koju sve više dolaze turisti željni avanture.

Drinić je okružen padinama planina Klekovače, Oštrelja i Srnetice, a ima svega 372 stanovnika, zaposlenih pretežno u Šumskom gazdinstvu "Drinić". Ovo mjesto bi u bližoj budućnosti moglo biti još posjećenije. Strani investitori su prije četiri godine prepoznali turistički značaj planine Klekovače, te počeli da ulažu u izgradnji sportsko-rekreativnog centra koji će biti stacioniran na visoravni Kozila, u podnožju planine.

Još od starih vremena u ovom kraju je na glasu dobra pitka voda, koja izbija sa izvora zvanog Medenac, koji se nalazi na 659 metara nadmorske visine.

Da je Drinić okružen prirodnim ljepotama, uvjerila se nedavno i grupa novinara na izletu koji su organizovali Turistička organizacija grada Banjaluka (TOBL) i Šumsko gazdinstvo "Drinić" s ciljem promovisanja turističkih vrijednosti i turističkih proizvoda. Projekat se temelji na spajanju grada Banjaluka sa rubnim opštinama kroz aktivne turističke sadržaje koji obuhvataju eko, etno, lovni turizam, sportsko-rekreativni, kao i zdravstveni turizam.

Inače, šume Drinića bogate su biljnim i životinjskim svijetom, što je uslovilo razvoj lovnog turizma.

Do Drinića se najlakše stiže magistralnim putaem Bihać - Jajce - Sarajevo (Put AVNOJ-a), neposredno ispred Bosanskog Petrovca iz pravca Ključa, gdje se skrene nalijevo.

Drinić živi od šume, a u samom mjestu ima ukupno devet pilana, od kojih trenutno radi šest. Sam centar grada sa važnijim objektima izgrađen je u posljednjih 20 godina, čime je stvoreno mjesto ugodno za život, koje svoju budućnost vidi u razvoju turizma.

"Posljednjih godina mnogo se radilo na stvaranju preduslova na razvoju turizma u ovom malom mjestu. Za potrebe domaćih, ali i stranih turista izgrađani su objekti u samom srcu visoke šume, podno same planine Klekovače, poput ugostiteljskog objekta Lovačka kuća "Veliko vrelo" i dva drvena bungalova, čime smo stekli uslove da nam u goste mogu doći mnogobrojni domaći i strani gosti", kaže Milan Grbić iz Šumskog gazdinstva "Drinić".

Turistima mogu ponuditi domaće proizvode i specijalitete napravljene od divljači.

Od centra Drinića do turističkog središta Drinića, gdje su smješteni ugostiteljskih objekata, a koji se nalaze na nadmorskoj visini od 950 metra, stiže se asfaltnim putem dugim pet kilometara.

Stabla vite jele, smrče i borova, za koje nam kažu da su veoma korisni za liječenje plućnih bolesnika, nalaze se na sve strane.

Na ulazu u Lovačku kuću "Veliko vrelo" goste dočekuju dva čuvara, tj. izloženi primjerci prepariranog bijelog vuka i risa, a i unutra je puno lovačkih trofeja.

Prvo odredište koje smo posjetili bilo je lovište "Drinić", koje je obezbijeđeno stručnom lovačkom službom.

"Turista je ovih godina bilo mnogo, što domaćih što stranih lovaca. U lovištu kao najzastupljenije životinjske vrste su medvjed, vuk, lisica, tetrijeb i ris, koji je zakonom zaštićan, ali obitavaju na našim prostorima i divlja svinja, prepelica i šljuka", istakao je Žarko Kovačević, specijalista za šumski lov.

Drugo odredište odvodi nas do podnožja planine Klekovača, koja je visoka 1.962 metara. Od nepreglednog bijelog snježniog prostor u jednom trenutku imala sam osjećaj da se nalazim na Sibiru.

Na planini su markirane planinarske staze na koju se bez problema može popeti sa istočne i zapadne strane planine, koje raspolažu sa tri biciklističke staze raznih dužina po tvrdom makadamskom putu, kao i brdsko-planinske staze koje se nalaze na visinama Kose i Kozilaka.

"Ulaganje u turizam na planini Klekovača počelo je prije četiri godine, s time nećemo stati dok ovdje ne nikne prava turistička oaza. Investitori su prepoznali potencijal Klekovače i ulagaće u izgradnju sportsko-rekreativnog i zdravstvenog centra, koji će biti stacioniran na visoravni Kozila, u podnožju Klekovače", istakla je Nada Jovanović, direktorka Turističke organizacije RS.

Zbog visine snijega, ali i kratkog dana, nismo bili u mogućnosti posjetiti prašumu Lom, za koju mnogi stručnjaci tvrde da je najljepša u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije