Putovanje

Grad Erin Brokovič bez holivudskog hepienda

Grad Erin Brokovič bez holivudskog hepienda
Grad Erin Brokovič bez holivudskog hepienda

Vozeći kroz gradić u Mohave pustinji, stanovnik Deron Benks pokazuje na napuštene kuće i prazne placeve.

"Evo, kada sam prošli put prolazio ovim putem, ovdje je bila kuća, a sada je nema", kaže Benks vozeći se kroz Hinkli, gradić koji je proslavio Erin Brokovič, a po kojem je kasnije snimljen i film gdje je glavnu ulogu igrala Džulija Roberts.

Nešto više od 15 godina nakon što je Brokovičeva osigurala odštetu od čak 333 miliona dolara, koje je "Pacific Gas & Electric Co" isplatio nakon zagađenja vode u Hinkliju, ovaj gradić je skoro pust, a čak i oni koji su ostali vjerovatno će otići.

Iako je prošlo toliko godina, stanovnici još imaju određene sumnje u sigurnost vode jer se ne zna u kojoj mjeri je "PG&E" zatrovao zemljište i vodu.

"Ovo je zaista strašno. Mislim da za nekoliko godina ovdje neće biti nikoga i da će grad ostati prazan", kaže Benks.

Njegovo mišljenje dijeli i Rodžer Kilian koji kaže da se ljudi i dalje boje živjeti u Hinkliju.

"Ovo je nekad bila divna zajednica, a sada više nikog nema", kaže Kilian.

Hinkli je nekad bio mala, farmerska zajednica u usponu. Međutim, početkom devedesetih stanovnici su otkrili da su im podzemne vode zatrovane teškim metalom, koji uzrokuje karcinom. Tada je Erin Brokovič, ekološka aktivistkinja bez formalnog obrazovanja, pokrenula parnicu protiv "PG&E", a čiji epilog je ogromna odšteta, jedna od najvećih zabilježenih u sličnim slučajevima.

Međutim, nakon ove velike pobjede, stotine stanovnika su odlučile da napuste Hinkli. Roberta Voker, koja je bila jedna od onih koji su tužili "PG&E", kaže da su stanovnici u početku vjerovali da je zagađenje bilo ograničeno na jedno područje u Hinkliju. Međutim, kasnije se ispostavilo da je kontaminirano područje daleko šire.

Džef Smit, portparol "PG&E", kaže da se ranije vjerovalo da trag zagađenja nije tako veliki, sve dok nisu urađena dodatna testiranja u područjima koja ranije nisu analizirana.

Navodno se trag zagađenja smanjio nakon novog mjerenja. Kevin Salivan, jedan od direktora u "PG&E", kaže da su oni još 2007. godine instalirali sistem baziran na ubrizgavanju etanola, koji je smanjio prisustvo hroma za 40 odsto.

Međutim, 2010. kompanija je odlučila da ili obezbijedi čistu vodu stanovnicima, ili da im otkupi placeve, gdje je dokazano prisustvo hroma.

Nakon što je "PG&E" objavio da će otkupljivati placeve, to je izazvalo nemir među stanovnicima Hinklija, koji su mahom počeli prodavati svoje kuće.

Samo posljednje četiri godine više od 300 porodica je prodalo imovinu i napustilo Hinkli. O tome da grad polako izumire svjedoči i podatak da više nema djece, zbog čega je i škola zatvorena prije dvije godine.

Donedavno u gradu su radile samo pošta i prodavnica, ali su se vlasnici i ovih objekata obratili kompaniji kako bi prodali svoja imanja. Tako je pošta zatvorena prošlog mjeseca, dok će prodavnica raditi još jedno kratko vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije