Putovanje

Holanđanka na traktoru stigla do Južnog pola

Holanđanka na traktoru stigla do Južnog pola
Holanđanka na traktoru stigla do Južnog pola

JOHANESBURG - Holanđanka Manon Osevort stigla je danas traktorom na Južni pol, nakon što je prešla Antarktik vozeći u prosjeku 10 kilometara na sat.

Svoje putešestvije ledenim kontinentom, 38-godišnja Manon, koja je u avanturu krenula prije 10 godina iz svog sela u Holandiji, uporedila je sa "rodeom", prenose Novosti.

Manon je prevalila 2.500 kilometara od ruske istraživačke stanice Novolazarevskaja, na antarktičkoj obali, do Južnog pola, za 16 dana.

"Moj najgori dan bio je kada sam morala satima da vozim od 0,5 do najviše pet kilometara na sat", ispričala je neustrašiva Holanđanka AFPu.

"Bojala sam se da ću morati da odustanem od ekspedicije ako se uslovi još pogoršaju".

"Traktor djevojka" će sada morati da se vrati istim putem do ruske baze, a zatim do Holandije gdje se nada da će stići na vrijeme da provede Božić sa svojom 10-mjesečnom kćerkom.

"Povratak u bazu će ići brže jer će tragovi traktora biti zaleđeni i biće lakše voziti po njima", navela je Manon.

Njen crveni trator, marke Mašey-Ferguson, sa ojačanim točkovima, mora da radi neprekidno 24 sata kako se ne bi zaledio u mjestu.

Na proputovanju kroz snježnu pustinju društvo joj pravi Nikola Bašele, francuski mehaničar koji se s njom smjenjuje za upravljačem traktora, kao i šest drugih osoba, među kojima TV ekipa koja snima cijeli poduhvat.

Manon je na ovu ideju došla još 2005. godine kada je kao glumica i režiserka postavila komad o djevojčici koja na traktoru odlazi na kraj svijeta. Poželjela je da i sama ostvari jednu takvu pustolovinu, pa je krenula iz svog rodnog sela u Holandiji ka najjužnijoj tački Afrike.

Prije nego što napusti Južni pol, Manon treba da napravi ogromnog snješka bijelića u čiji će trbuh zakopati "vremensku kapsulu" koja će moći da se otvori za 80 godina.

"Želim da napravim kapsulu sa snovima svijeta kako bi djeca i ljudi u budućnosti mogli da saznaju o čemu smo sanjali, a ne samo o politici i ratovima", objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije