Putovanje

Kairo kao simbol stoljetne vjerske tolerancije

Kairo kao simbol stoljetne vjerske tolerancije
Kairo kao simbol stoljetne vjerske tolerancije

KAIRO - Prva asocijacija kada se spomene Egipat su sigurno piramide, Sfinga, Nil... Međutim, posjetioci prestonice, Kaira, mogu se uvjeriti kako je ova zemlja puna spomenika koji svjedoče o stoljetnoj vjerskoj toleranciji.

To je mogla vidjeti i grupa predstavnika bh. medija tokom posjete Kairu, čiji centralni dio stoji kao svjedočanstvo suživota različitih religija i kultura. Oko 10 do 15 posto Egipćana su pravoslavni Kopti, a u velikim gradovima prisutne su i jevrejske zajednice.

"Viseća crkva" Svete Djevice Marije najstarija je u Egiptu. Prema teorijama istoričara, nastala je na temeljima rimske tvrđave u 4. ili 5. stoljeću nove ere. Ukrašava je 110 ikona, među kojima je i ikona Svetog Marka, prvog patrijarha koptske crkve.

U političkim neredima prije nekoliko godina stradale su neke koptske crkve. Turistički zvaničnici Egipta naglašavaju, međutim, da fanatizam nije egipatska tradicija.

"To nije u našoj prirodi", kažu.

O tome svjedoče i fotografije susreta svih modernih vladara Egipta sa pravoslavnim patrijarsima izložene u "Visećoj crkvi". U tom nizu, međutim, nedostaje samo jedna slika - svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, koji se za vrijeme dok je bio na dužnosti nije sastao s patrijarhom.

"Egipćane je oduvijek krasilo međusobno poštovanje i prijateljstvo. Svi Egipćani su jedna porodica. To je u našoj prirodi", kažu egipatski zvaničnici.

Nedaleko od "Viseće crkve" nalazi se i Crkva svetog Sergiusa i Bahusa iz 5. ili 6. stoljeća, ili kako je Egipćani zovu na arapskom "Abu Serga". Radi se o veoma značajnom svetištu za pravoslavne vjernike budući da je podignuta iznad pećine u kojoj se skrivala sveta porodica oko tri mjeseca, a tu je i bunar iz kojeg je sveta porodica pila vodu.

U toku su radovi na rekontrukciji unutrašnjosti ove crkve, ali je fotografiranje zabranjeno.

Samo nekoliko stotina metara dalje je još jedno svjedočanstvo vjekovne vjerske tolerancije u Egiptu - sinagoga Ben Ezra, koja je dobila ime po svom posljednjem restauratoru iz 1115. godine. Karakteristična je po svojoj specifičnoj dekoraciji geometrijskih oblika koja je djelo egipatskih umjetnika, ali je i u njoj snimanje zabranjeno.

U istom dijelu grada nalazi se i džamija Amr Ibn al-As, prva džamija ne samo u Egiptu, nego na cijelom afričkom kontinentu, izgrađena 642. godine.

Dobila je ime po svom utemeljitelju, komandantu arapske armije koji je došao po naređenju kalife Omara. Njegovim dolaskom počinje širenje islama u Egiptu, a zanimljivo je da je bio veliki reformator i prijatelj egipatskog patrijarha.

Komentarišući multireligijsko bogatstvo Egipta, turistički predstavnici ove zemlje kažu kako su mnogi u istoriji pokušavali zavaditi Egipćane, ali u tome nisu uspjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije