Putovanje

Mumbaj najjeftiniji grad na svijetu

Mumbaj najjeftiniji grad na svijetu
Mumbaj najjeftiniji grad na svijetu

LONDON - Najjeftiniji gradovi na svijetu su Mumbaj (Indija), Katmandu (Nepal), Panama, Bukurešt i Džeda (Saudijska Arabija), pokazuje najnovija tabela najjeftinijih gradova svijeta za mart 2014, koja je obuhvatila 131 zemlju svijeta.

Klasifikacija je urađena na osnovu cijena širokog dijapazona usluga i dobara (ukupno 160), od automobila, preko vina do hljeba, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Prema ovom istraživanju, najmnogoljudniji indijski grad Mumbaj je ujedno i najjeftiniji na svijetu, po gledanim parametrima. Ulaznice za bioskop koštaju duplo manje u odnosu na London ili Njujork, na primjer, dok je javni prevoz 10 puta jeftiniji, piše portal CDM. 

U studiji se dalje navodi primjer cijene hljeba u Katmanduu od 36 nepalskih rupija, odnosno 0,37 dolara, kao i da kompletan ručak u restoranu košta četiri dolara, a litar benzina 1,5 dolar. Ipak, niske cijene prate i niske plate, prosječna zarada u glavnom gradu Nepala iznosi 300 dolara.

U istoimenom glavnom gradu Paname, koja zbog blage klime privlači turiste iz cijelog svijeta, za pivo je potrebno dva dolara, a za koktel devet dolara (u Njujorku  pivo košta sedam, a koktel 14 dolara).

Glavni grad Rumunije, poznat kao "mali Pariz", zbog francuskog uticaja na arhitekturu, mnogo je pristupačniji od zapadnih metropola. Iznajmljivanje stana košta i do 80 odsto manje nego, na primjer, u Londonu, dok je javni prevoz čak 90 odsto jeftiniji u odnosu na glavni grad Velike Britanije. 

Džeda je takođe vrlo pristupačan grad za život, a u top 10 najjeftinijih gradova spadaju i Karači, Nju Delhi, Damask, Alžir i Rijad.  

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije