Putovanje

Obilazak Stokholma po krovovima zgrada

Obilazak Stokholma po krovovima zgrada
Obilazak Stokholma po krovovima zgrada

U Stokholmu turistički vodiči ne smiju da imaju strah od visine. Neobičan uslov postavljen je zbog toga što je Turistička zajednica ovog grada svim turistima omogućila obilazak švedske prestonice šetnjom po krovovima najznamenitijih zgrada.

Obilazak grada na ovaj način nije za one koji pate od akrofobije, odnosno straha od visine. Tura počinje na staroj zgradi parlamenta koji se nalazi u centru Stokholma. Zgrada je visoka 43 metra, a tura po krovovima traje sat i po. Svi turisti nose zaštitnu opremu, u koju je uključena i zaštitna sajla.

"Kada se popnemo na zgradu parlamenta, počinjemo obilazak nekoliko različitih platformi. Tokom obilaska pravimo pauze i turistima pokazujemo Stokholm iz ove perspektive. Ovo je pravi panoramski pogled", rekao je Karolin Baeklund,  turistički vodič.

Zgrada parlamenta smještena je u starom dijelu Stokholma, a sa ovih visina pogled se pruža do Baltičkog mora. Prema podacima Turističke zajednice Stokholma u ovom gradu je u 2013. godini zabilježeno 11 miliona noćenja, što je ovu metropolu uvrstilo među deset najposjećenijih u Evropi. Većina turista je iz Njemačke, zatim slijede Britanci i Amerikanci.

"Ova tura po Stokholmu zanimljiva je i domaćim i stranim turistima. Često smo vodiči turistima koji su u grad stigli na velikim kruzerima, kao i kompanijama koje ovo koriste kao dio tim bildinga. Imamo i posebnu turu namijenjenu parovima, a već ih se nekoliko vjerilo baš na ovom krovu. Vjerujte, na krovovima se dešavaju razne zanimljive stvari", dodaje Baeklund, a prenosi RTRS.

Tokom zime ture po krovovima organizuju se samo jednom sedmično. Ljeti je situacija drugačija, ture su svakodnevne, a ponekad ih samo u jednom danu bude i po deset. Tokom godine, oko 10 000 turista odluči da u ljepoti Stokholma uživa iz ove perspektive.

"Ture su organizovane u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, čiji su predstavnici, prepoznali zanimljivu ideju, i pomogli da se ovo sprovede u djelo. Obilazak grada po krovovima je definitivno nešto drugačije. Svima ove ture ostaju u posebnom sjećanju", isitče Baeklund.

1, 5 časovni obilazak Stokholma po krovovima je zadovoljstvo za koje treba izdvojiti 64 evra. Pod uslovom, da nemate strah od visine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije