Putovanje

Otvorena Napoleonska cesta u Valoniji

Otvorena Napoleonska cesta u Valoniji
Otvorena Napoleonska cesta u Valoniji

BRISEL - Napoleonska cesta u Valoniji otvorena je juče, nešto više od godinu dana prije 200. godišnjice bitke kod Voterloa, te će turisti uzduž spomenute ceste moći slijediti posljednje poglavlje epopeje o francuskom caru, javljaju agencije.

Ta turistička atrakcija duga je 94 kilometra koja je Napoleon prošao tokom stodnevne vladavine, završene 18. juna 1815. kod Vaterloa, dvadesetak kilometara južno od Brisela.

Cijeli put prati 200 informativnih plakata, a turisti će od početka proljeća moći vidjeti gdje se Napoleon zaustavio ili noćio, kao i niz istorijskih lokacija, počevši od Hestruda, na sadašnjoj francusko-belgijskoj granici.

Valonska inicijativa inspirisana je Napoleonskom cestom, istorijskom rekonstrukcijom puta koji je prešao taj slavni vojskovođa nakon povratka s Elbe. Napoleon se 1. marta 1815. iskrcao u zalivu Juan na Azurnoj obali, stigavši preko Grenobla u Pariz 20. marta.

Abdicirao je četiri dana nakon poraza kod Vaterloa. Porazile su ga vojske Sedme koalicije pod komandom engleskog vojvode od Velingtona i pruskog maršala Gebharda von Blučera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije