Putovanje

Ovo je najkišovitije mjesto na planeti

Ovo je najkišovitije mjesto na planeti
Ovo je najkišovitije mjesto na planeti

Vjerovali ili ne, na svijetu postoji jedno mjesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na cijelj planeti.

Ne, ovaj članak nije posvećen Londonu, već Mavsinramu koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara udaljen od Čerapundžeja.

Od davne 1851. godine Svjetska meteorološka organizacija vodi evidenciju padavina, i od te godine mjesto s najviše padavina na Zemlji je upravo Mavsinram u Indijskoj regiji Megalaja.

Prosječna godišnja količina padavina u ovom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle, skoro 12 metara!

To mjesto drži i svjetski rekord u najvećoj 12-mjesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo u razdoblju od avgusta 1860. godine do jula 1871. godine.

Prema statistici, najviše padavina bilo je 1985. godine kada je palo nevjerovatnih 23.818 mm kiše, dok je za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s tek 6.195 mm padavina. Često se ovaj kraj za titulu bori s kolumbijskim mjestima Ljoró i Lopez del Mikej, ali uglavnom odnosi pobjedu.

Ako se pak pitate koje mjesto je najsušnije na svijetu, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji to je Arika u Čileu, s godišnjim prosjekom padavina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo koliko dugo će ove države držati prva mjesta na ljestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svietu, jer kako i sami možete primjetiti, klima se mijenja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promkena.

(Punkfer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije