Putovanje

Palma de Majorka više ne postoji

Palma de Majorka više ne postoji
Palma de Majorka više ne postoji

Palma de Majorka od sada se ponovo zove samo Palma, što znači da je taj grad na Majorci po treći put za deset godina promijenio ime.

Iako ga većina stanovnika već zove kratko – Palma, što stoji i na putokazima, regionalni parlament tek ove nedjelje je zvanično izglasao ovu promjenu.

Grad je izbrisao dio “de Majorka” jer je zaostavština španske centralističke prošlosti, ali ova promjena, ako imamo u vidu kako se politika brzo mijenja, vjerovatno neće biti posljednja.

Socijalistička partija koju je u Palmi predstavljala gradonačelnica Aina Kalvo, izbrisala je “de Majorka” 2008. Onda je na vlast došla Narodna partija i Mateu Isern kao gradonačelnik vratio je stari naziv 2012. Vlada je tada željela da pruži gradu jasniji identitet i mogućnost razlikovanja od La Palme na Kanarskim ostrvima.

Alvaro Gijon iz Kongresa na ostrvu već prijeti da će, ukoliko njegova partija ponovo osvoji vlast, iznova promijeniti ime. On misli da je praktično da taj grad nosi naziv Palma de Majorka, jer su imali teškoće da “samo” Palmu “prodaju” u inostranstvu kao turističku destinaciju.

Zasad, međutim, Palma de Majorka ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije