Putovanje

Predstavljamo pet neobičnih restorana koji oduševljavaju goste

Predstavljamo pet neobičnih restorana koji oduševljavaju goste
Predstavljamo pet neobičnih restorana koji oduševljavaju goste

Za jedan dobar restoran prostor ne mora neminovno da bude veliki niti uobičajen. Upravo ovim su se vodili vlasnici nekih neobičnih restorana širom svijeta, koji su ogromne dvorane za ručavanje zamijenili intimnim prostorom, gdje često može stati samo dvoje ljudi, tačnije imaju samo jedan sto.

 Od Las Vegasa do Finske, predstavljamo vam pet restorana koji nude jedinstveno iskustvo.

"EENMAAL"

Ovaj restoran se nalazi u Amsterdamu, u Holandiji, i kada je riječ o njemu onda ne planirajte da tek tako možete upasti u njega i večerati. Naime, riječ je o restoranu koji je otvoren svega nekoliko puta godišnje, a stolovi su samo za jednog. Riječ je o inovativnom konceptu koji je osmislila dizajnerka Marina van Gor juna 2013. godine, a sve kao eksperimentalni odgovor na uobičajene komercijalne restorane. Meni u ovom neobičnom restoranu je ekskluzivan, pa tako ovdje možete probati neke od najpoznatijih holandskih specijaliteta, začinjenih uglavnom domaćim, holandskim senfom, koji služe uz skoro svako jelo.

"DINNER IN THE SKY"

Nalazi se u Las Vegasu, u SAD. Uz 22 mjesta za ručavanje, ovaj restoran nije najmanji na listi, ali kada shvatite da ćete večerati na visini od 55 metara, onda sama večera dobija jednu sasvim drugu dimenzija. Na sredini ove platforme, koja se diže uvis, nalazi se kuvar, koji na licu mjesta priprema neke od najpoznatijih specijaliteta, koji se služe gostima koji su za stolice vezani bezbjednosnim pojasevima. Jedini problem je, naravno, ukoliko gost mora do toaleta. Ali, i za to postoji rješenje, jer je dovoljno da samo pozovete konobara, koji će cijeli vaš sto spustiti na zemlju u roku od nekoliko sekundi.

"HOLZKNECHTHUETTE"

Sam dekor i kuhinja ovog restorana u Koruškoj, Austrija, se nalazi u sastavu poznatog odmarališta Almdorf, zapravo je odavanje počasti šumskog okruženju, u kojem se nalazi. Restoran je ostatak nekadašnje kolibe, koje su u prošlosti koristile koruške drvosječe, koji su u šumi znali da provode i po sedam dana. Upravo zato im je bilo neophodno mjesto gdje će se ugrijati i skuvati večeru. Kako bi se održala tradicija ovog mjesta, vlasti su odlučile da jednu od tih koliba pretvore u mali restoran, gdje se služe isključivo austrijska tradicionalna jela.

"SOLO PER DUE"

Restoran se nalazi u gradu Vakone, u Italiji. Kao što samo ime kaže, ovaj restoran nože primiti samo dvoje ljudi na večeru, jer se tamo nalaze samo jedan sto i dvije stolice. Ovdje nema gužvi, nema redova, morate se unaprijed najaviti, a zbog svoje popularnosti u njega dolaze turisti iz cijelog svijeta, pogotovo oni zaljubljeni. Upravo zbog ekskluzivnosti, cijena večere je čak 250 evra po osobi, ne uključujući vino i šampanjac. Restoran je smješten u zgradi iz 19. vijeka, u neposrednoj blizini ruševina drevne vile u kojoj je latinski pjesnik Horacio nekada živio.

"KUAPPI"

Na svega osam kvadratnih metara, restoran u obliku male kolibe je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih u Finskoj, a prima svega dva gosta. Kada je lijepo vrijeme, može da primi još dva gosta na terasi ispred restorana. S obzirom na njegove dimenzije, kuhinja se nalazi u susjednoj kolibi, a zatim konobari jelo prenose u "Kuappi". Ovaj restoran u gradu Isalmi nema ni svoj bar, a sve je minijaturno, pa tako i piće koje dobijate dolazi u minijaturnim flašicama. Inače, restoran je otvoren samo tokom ljetnih mjeseci, od juna do avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije