Putovanje

Sagrada Familia će biti završena 2026.

Sagrada Familia će biti završena 2026.
Sagrada Familia će biti završena 2026.

Sagrada Família je velika rimokatolička crkva u Barceloni koju je dizajnirao katalonski arhitekta Antonio Gaudi.

Iako je nezavršena, crkva se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, a u novembru 2010. posvećena je i proglašena bazilikom od strane pape Benedikta XVI, piše Fokus.ba.

Proslavljena bazilika sa pet tornjeva je životno djelo proslavljenog arhitekte Gaudija (1852-1926), koji je još 1882. završio projekat i vodio radove sve do 1926. godine, kada je nastradao.

Iako je većina Gaudijevih skica i projekata uništena za vrijeme Španskog građanskog rata što je znatno usporilo radove, arhitekta Jordi Faulí realizovaće zamisao Gaudija, koji je postavio uslov da se katedrala gradi isključivo donacijama, što se do danas poštuje iako su se često mogli čuti prigovori da na taj način katedrala nikada neće biti završena.

“Moj klijent je Bog, a njemu se nigdje ne žuri”, odgovarao je Gaudi.

Iako ova bazilika i danas izgleda spektakularno, kada se završi imaće potpuno drugačije dimenzije i strukturu, ali i još fascinantniji izgled.

O tome najbolje prikazuje video na kojem se vidi proces građenja po fazama i finalno oblikovanje bazilike koja bi trebalo da bude završena 2026. godine, nakon 144 godine gradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije