Putovanje

Slikanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo

Slikanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo
Slikanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo

Ajfelov toranj je sagrađen 1889. godine, što znači da potpada pod javno vlasništvo, tako da turisti mogu bezbrižno da ga slikaju tokom dana.

Međutim, svjetla koja tokom noći osvjetljavaju ovu građevinu tehnički predstavljaju umjetničko djelo, tako da njihovo „reprodukovanje“ zahtijeva dozvolu umjetnika.

Ovo takođe znači da je tehnički nelegalno dijeliti slike Ajfelovog tornja na društvenim mrežama, piše B92.

„Svjetlosni efekti na Ajfelovom tornju su zaštićeni autorskim pravima“, izjavio je Dimitar Dimitrov, stručnjak za zakone evropske podružnice Wikimedie.

Na zvaničnom sajtu Ajfelovog tornja stoji da su fotografije možda podložne određenim restrikcijama, a naglašeno je i da su slike načinjene tokom dana oslobođene autorskih prava, dok su slike noćnog osvetljenja podložne autorskim pravima.

Mnoge građevine širom Evrope su zaštićene autorskim pravima, a turisti moraju zatražiti dozvolu vlasnika autorskih prava kako bi dijelili svoje fotografije.

U Rumuniji, Bugarskoj i Sloveniji, primjera radi, dozvoljeno je slikati javne zgrade sve dok te slike nisu namijenjene prodaji.

Sa druge strane, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji i Njemačkoj, turisti mogu da slikaju i dijele fotografije javnih zgrada iz bilo kog razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije