Putovanje

Smog prekrio Ajfelov toranj u Parizu

Smog prekrio Ajfelov toranj u Parizu
Smog prekrio Ajfelov toranj u Parizu

PARIZ - Visok nivo zagađenosti vazduha na sjeveru Francuske doveo je danas i do "nestanka" pariskog Ajfelovog tornja s vidika prolaznika, zbog smoga braon boje u njegovoj okolini.

Vlasti u Parizu zato su jutros uvele vanredne mjere, kojima se ograničava dužina vožnje automobila na autoputevima u okolini Pariza na 20 kilometara, jer je saobraćaj jedan od glavnih uzroka zagađenosti vazduha u tom gradu.

Juče su uvedene i vanredne mjere, kojima se svakom drugom automobilu dopušta ulazak u francusku prestonicu, dok je javni prevoz besplatan.

U Parizu, nivo zagađenosti vazduha mjeri se koncentracijom čestica PM 10, koje su prečnika ispod 10 mikrona i do čijeg razvoja dovode saobraćajna vozila, zagrijavanje i teška industrija.

Najopasnije čestice su veličine ispod 2,5 mikrona u prečniku jer mogu da zahvate pluća i krvni sistem što dovodi do kancerogenih oboljenja, prenosi AFP.

Bezbjednosna granica PM 10 iznosi 80 mikrograma po metru kubnom vazduha (mcg/m3).

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011. godine, najzagađeniji grad na svijetu je Ahvaz u Iranu sa prosjekom od 372 mcg/m3, dok je u Pekingu nivo zagadjenosti 121 mcg/m3, a u Parizu 38 mcg/m3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije