Putovanje

Svaki kamen Korčule ima svoju priču (FOTO)

Svaki kamen Korčule ima svoju priču (FOTO)
Svaki kamen Korčule ima svoju priču (FOTO)

Svako ko kroči na tlo grada Korčula, koji se nalazi na istoimenom ostrvu Jadranskog mora, biće oduševljen ljepotom elegantnih palača i kamenim ulicama dok se sunce stapa s plavim morem u pozadini.

U stari dio Korčule se ulazi stepenicama, a tu su i dva obeliska, podignuta u spomen vladanja gradskih knezova, dok zidine sa brojnim kafićima i restoranima omeđuju grad i daju mu poseban šarm.

Uličice su poslagane u obliku riblje kosti kako bi se smanjio uticaj zimskih vjetrova. Ni bura koja predveče i ljeti zna da zaduva ne skida osmijeh sa lica stanovnicima Korčule dok susretljivo turistima pokazuju gdje je to kuća svjetskog putnika Marka Pola, na koga su posebno ponosni.

Do Korčule se može doći na više načina, a ja sam stigla sa Pelješca, tačnije iz Orebića, odakle sam se do ostrva prevezla brodom, a naravno, može se i trajektom. Do Korčule nam je iz Orebića trebalo desetak minuta, a cijena karte iznosi 15 kuna po osobi.

Burna istorija Korčule vidi se u svakom njenom kamenu i zdanju, a brojni turisti zastaju pred katedralom svetog Marka, palačom Petra, palačom Arneri, palačom Gabriellis, muzejima, galerijama i suvenirnicama. Gradska kula Revelin sagrađena je 1391. godine, a danas su u njenim izložbenim prostorijama odore i mačevi  viteške igre s mačevima Moreške, kao i suveniri vezani za prošlost Korčule i Moreške.

Ima Marka Pola, istraživača, putopisca i pronalazača Puta svile, te čovjeka za čije se mjesto rođenja i danas "otimaju" Venecija i Korčula, na ovom hrvatskom ostrvu je na sve strane, od hotela, muzeja, suvenira, pa čak do sladoleda u čašici (deset kuna).

Kako kažu, na Markovo korčulansko rođenje upućuje jedan dokument iz 15. vijeka, po kojem je porodica Polo porijeklom iz Dalmacije. U čast Marka Pola u gradu Korčula otvoren je muzej, a ispred njegove kuće razapeta je karta sa njegovim putovanjima.

Inače, prema legendi iz grčke mitologije, grad Korčulu osnovao je trojanski ratnik Antenor u 11. vijeku prije Hrista. I danas na ulazu u stari grad postoji o tome latinski tekst na kamenoj ploči.

Na Korčulu dolaze turisti iz cijelog svijeta, a pored uživanja u arhitekturi, na ovom ostrvu mogu da zadovolje i nepca u brojnim restoranima i konobama. Ukoliko ste ljubitelj ribe i ribljih specijaliteta, Korčulani savjetuju da se proba hrana u restoranu "Kanavelić", dok prave delicije poput marmelade od luka, torte od rogača, badema ili torte od bosiljka možete probati u konobi "Aterina".

A kada ste siti i puni utisaka iz ovog šarmantnog grada, pravo je vrijeme za odmor na nekoj od plaža. U blizini strarog dijela grada su male i uglavnom šljunkovite plaže, a želite li pješčanu, onda se uputite ka Veloj Pržini - Lumbardi, najpopularnijoj plaži na ostrvu Korčula, te uživajte u pogledu na otvoreno more i arhipelag ostrva Lastovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije