Putovanje

Zimska prijestonica Rusije

Zimska prijestonica Rusije
Zimska prijestonica Rusije

Vologda, osnovana 1147. godine, je administrativno, kulturno i naučno središte Vologodske oblasti.

Smještena je na rijeci Vologdi. Jedan je od gradova s posebno vrijednom istorijskom baštinom: ima 224 spomenika istorije, arhitekture, kulture, a o njihovoj vrijednosti svjedoči i to da je čak 128 spomenika zaštićeno od strane države.

Riječ je o regionu koji je površine Belgije, Danske, Švajcarske i Holandije zajedno. Iako je region poznat po bajkovitim šumama, predivnim jezerima, te drevnim manastirima, zimi je najpopularnija ruska destinacija za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika jer je to ujedno i sjedište ruskog Djeda Mraza, poznatog još i kao Ded Moroz.

Mirna prijestonica regiona predstavlja idealno mjesto za zimske posjete. Glavne turističke atrakcije su u blizini grada, tako da je sve dobro povezano i svugdje možete stići bez problema.

Na drugom kraju regiona Vologda nalazi se bajkoviti grad Veliki Ustjug. Ovdje, u samom centru borove šume, nalazi se i zvanična kancelarija ruskog Ded Moroza, čije je uspostavljanje pomogao Juri Lužkov, bivši gradonačelnik Moskve. Ruska varijanta Deda Mraza nema irvase i saonice, a kao njegov pratilac i pomoćnik uzima se lik Snjeguročke.

Snjeguročka je izmišljeni lik iz ruskih bajki. Ona se danas često predstavlja kao unuka i pomoćnik ruske varijante Djeda Mraza.

Prema jednoj priči, ona je kćerka Proljeća i Mraza koja traži prijateljstvo sa smrtnicima. Dopao joj se pastir Lel, ali njeno srce je nesposobno da spozna pravu ljubav.

Majka se sažalila na nju i dala joj je ovu sposobnost, ali čim se zaljubila njeno srce se ugrijalo i ona se otopila.

Razloga da Vologda i ovaj region budu zimska prijestonica Rusije ima zaista mnogo, prije svega zbog izuzetno bogate istorije s obzirom na to da je grad star čak osam i po vijekova. On spada u nosioce bogate istorijske baštine, kao i brendova: recimo, vologodske čipke su poznate u svijetu.

Zimovanje u ovim krajevima predstavlja veliku radost i sreću za svako dijete, ali i za odrasle. Praktično svako dijete u Rusiji zna da se blizu Vologde nalazi već spomenuta rezidencija Ded Moroza.

Da je riječ o nevjerovatnoj ljepoti svjedoči i to da bukvalno na svakom koraku možete naići na neki drevni manastir, specifične arhitekture, koji više podsjećaju na male dvorce nego na manastire.

Inače, ogroman broj turista privlače ne samo postojbina novogodišnjeg čarobnjaka, već i svetinje ruskog sjevera - Belozerski i Ferapontov manastir sa jedinstvenim freskama zografa Dionisija.

Manastir Ferapontov je specifičan po ljepoti jer stoji usamljen iznad jezera, a umjetnine i freske u ovom manastiru se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije