Recept

Lagani recepti za Valentinovo

Lagani recepti za Valentinovo
Lagani recepti za Valentinovo

Danas je Valentinovo pa svi razmišljamo o načinima na koje bismo mogli razveseliti voljene osobe. Slatkiši su uvijek savršen izbor, a zašto ih ne biste pokušali pripremiti sami uz neki od ovih recepata.

Salata s repovima škampa

Sastojci:

2-4 okrugla peciva

1 avokado

1 limeta

6 manjih repova škampa

so

šareni biber

2 kašičice kukuruza

1 paradajz

4 otkoštene zelene masline

3 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

rikula za ukrašavanje

1 kašičica očišćenog nara

Škampe očistite, a zatim na jednoj kašičici maslinovog ulja kratko popecite, pospite biberom i posolite. Avokado prerežite, skinite košticu, koru i narežite na kockice i nakapajte sokom limete. Dodajte paradajz narezan na kockice, masline i kukuruz šećerac. Prelijte mješavinom maslinovog ulja, soka limete, soli i šarenog bibera. Salatu lagano promiješajte. Peciva prerežite, izdubite sadržaj i lagano tostirajte na suvoj tavi. Napunite "zdjelice" od peciva pripremljenom salatom, pospite narom i rikulom i poslužite.

Makarunsi

Sastojci:

3 bjelanca

50 g šećera

200 g šećera u prahu

100 g badema

U većoj posudi mikserom miješajte bjelanca na najvećoj brzini nekoliko minuta dok se ne napravi pjena, te zatim smanjite brzinu na srednju i dodajte 50 g kristal šećera i miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Bademe sameljite skroz sitno. Šećer u prahu stavljajte zajedno sa mljevenim bademima u sjeckalicu kako bi se proželi i spojili u prah. Taj prah polako dodajte u smjesu od bjelanaca i šećera, te polako miješajte drvenom kašikom. Pazite da ne miješate prejako ili previše, laganim pokretima morate sjediniti smjesu. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krugove promjera oko 2,5 cm. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i pažljivo istiskujte u nacrtane krugove tako da ne prelazi ivicu.

Ostavite ih da odstoje 60 minuta. Zagrijte rernu na 160 stepeni i pecite ih osam do 10 minuta. Kad se ohlade, pažljivo ih odvajajte od papira, te ih filujte kremom po izboru.

Keksići

Sastojci:

450 g mekanog brašna

1/2 kašičice praška za pecivo

250 g maslaca

250 g šećera u prahu

ekstrakt vanilije i ekstrakt badema

2 kašičice mlijeka

2 kašičice slatke pavlake

1 jaje i 1 žumance

čokolada za kuvanje, šećer u prahu, šareni posipi

Maslac mikserom miješajte sa šećerom u prahu. Dodajte ekstrakte, mlijeko, pavlaku, jaje i žumance, te dobro umiješajte. Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo i rukama dobro umijesite. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru sat vremena. Razvaljajte tijesto na pet mm debljine i izrezujte srca (raznih veličina ako imate više kalupa). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 10-12 minuta na 180 stepeni. Dok ih slažete na papir za pečenje na plehu, u njih postavite drvene štapiće. Kada se ohladi, keks možete umakati u glazuru od čokolade pa posipati šarenim mrvicama ili ukrašavati šećernom glazurom s dodatkom raznih boja.

Francuski martini

Sastojci:

50 ml votke

15 ml likera od malina

35 ml svježeg soka od ananasa

Pomiješajte sve sastojke u šejkeru s ledom i energično protresite.

Krompir-pire sa sirom

Sastojci:

nekoliko većih krompira

2 kašičice soli

1 1/2 šoljice rikota sira

1/2 šoljice punomasnog mlijeka

3 kašičice maslaca

1/2 kašičice mljevenog crnog bibera

Narežite krompir na manje komadiće i stavite da se kuva. Skuvanog ocijedite i usitnite. Umiješajte u njega rikotu, mlijeko, maslac, so i biber. Promiješajte i posložite u posude koje je dozvoljeno staviti u rernu. U rernu ih stavite nakratko, tek toliko da porumene. Poslužite vruće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije