Recept

Sladoled s Oreo keksom i kafom

Sladoled s Oreo keksom i kafom
Foto: Youtube / Printscreen | Sladoled s Oreo keksom i kafom

​Neka jela imaju slatki ukus uspomena i katapultiraju nas u vremena koja smo zametnuli po ladicama sjećanja.

Pamtite li kad ste prvi put probali sladoled? Taj slatki osjećaj koji započinje hladnoćom, a nakon toga ne možete stati?!

Ovaj sladoled od kafe s Oreo keksićima zasigurno će te usrećiti jer istovremeno ima u sebi ukus djetinjstva i čaroliju odraslih vremena. Ako ste ljubitelj kafe, ovo će vam definitivno postati top ljetni desert. Rum možete izostaviti ako baš morate, ali vjerujte nam da značajno poboljšava ukus.

I, da! Važno je napomenuti da se u ovom receptu Oreo keksići dodaju prije izrade sladoleda, tako da gotovo potpuno nestanu u sladoledu. I malo upozorenje: ne koristite skuvanu kafu u ovom receptu jer će promijeniti konzistenciju sladoleda. Uživajte!

Sastojci:

500 ml vrhnja za šlag

250 ml mlijeka

150 g šećera

Prstohvat soli

4 kašičice instant kafe

6 komada žumanjaka

10 komada Oreo keksića

2 kašičice ruma

Postupak:

Zagrijavajte 250 ml vrhnja, mlijeko, šećer i prstohvat soli u srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri dok ne postane vruće, ali ne i kipuće. Umutite instant kafu dok se potpuno ne otopi.

Pripremite ledenu kupku: Preostalih 250 ml vrhnja ulij u metalnu posudu srednje veličine. Stavite je u veću posudu s ledenom vodom. Na vrh stavite cjedilo. Ostavite sa strane.

U zasebnoj zdjeli umutite žumanjke. Polako ulivajte zagrijanu mješavinu mlijeka, vrhnja i kafe u žumanjke, neprestano miješajući kako bi se žumanjci zagrijali, ali ne i skuvali. Zagrijane žumanjke ulijte nazad u lonac.

Neprestano miješajte smjesu na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, za ovaj korak trebaće vam puno strpljenja. Ovaj korak može trajati od 5 do 10 minuta, prenosi "Gastro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije