Zdravlje

5 razloga zbog kojih ne možete pronaći posao

5 razloga zbog kojih ne možete pronaći posao
5 razloga zbog kojih ne možete pronaći posao

Potraga za poslom težak je posao, a česta odbijanja često utiču i na manjak samopouzdanja.

Zbog toga obratite pažnju na način na koji tražite posao, i izbjegnite greške koje bi vas, prema pisanju Inc-a, mogle koštati gubitka radnog mjesta:

1. Niste dovoljno aktivni

Ako čekate da vam posao "padne s neba" i ne činite ništa kako bi na pronašli, šansa da ga nađete je vrlo mala. Potraga za poslom aktivan je čin, a ponekad treba i naučiti dodatne vještine kako bi pronašli novo radno mjesto.

2. Nedostaje vam strasti

Ako se prijavljujete za poslove koji vas ne uzbuđuju, nemojte se iznenaditi ako poslodavac primijeti da vam nedostaje strasti. Iako se određene vještine s vremenom mogu naučiti, strast je nešto što čovjek ima ili - nema.

3. Ne znate se prodati

Ako postoji vrijeme kada se čovjek treba znati "prodati", to je onda traženje posla. Ako na pravi način ne predstavite svoja znanja, vještine i obrazovanje, isključivo je vaša krivica što niste dobili posao.

4. Nekvalitetana biografija

Prvi korak ka mogućem poslodavcu uvijek je CV. Ako već na prvom koraku napravite grešku i pošaljete lošu biografiju, priča za vas prestaje. CV treba biti kratak i jasan, sa jasnim prikazom dosadašnjeg iskustva i obrazovanja.

5. Niste "osvojili" poslodavca

Možete biti najbolja osoba za određeno radno mjesto, ali ako se jednostavno ne sviđate poslodavcu "na prvu", šanse su vam minimalne. Na razgovoru za posao često se smiješite, pozorno slušajte i postavljajte smislena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije