Zdravlje

Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit

Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit
Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati s njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Bagrem je porijeklom iz Kanade, no kod nas se jako često uzgaja. U maju drvo se ukrasi prelijepim bagremovim cvjetovima. U narodu se upotrebljava cvijet, rjeđe list (Robiniae pseudacaciae flos et folium).

Popularni nazivi: bijeli bagrem, kraljevo drvo, hacija, bijelo drvo, morska drača, sinojka

Ako želite brati bagremov cvijet, tada treba da znate da ga treba ubrati neposredno prije otvaranja, a list još dok je mlad.

Bagrem je danas raširen po cijeloj Evropi, a na našim prostorima raste samoniklo po ivičnim dijelovima svijetlih šuma. Često se njime pošumljavaju goli tereni ili mjesta kojima prijeti erozija jer svojim korijenjem dobro učvršćuje tlo. Zbog raskošne cvatnje i mirisnih cvjetova uzgaja se kao ukrasno drvo u vrtovima, parkovima i drvoredima. Sadnice bagrema brzo rastu, prvih godina čak i više od metar.

Ima izrazite i uočljive cvjetove koji rastu u grozdovima i izlučuju puno nektara. Jako su ukusni i jestivi svježi cvjetovi, a mogu se jesti i kao specijalitet na način da se cvjetovi prže prethodno uvaljani u tijesto za palačinke.

Plod bagrema je pljosnata, do 11 cm duga mahuna sa 410 sjemenki bubrežastog oblika. U narodnoj medicini poznat je čaj od osušenih cvjetova bagrema, koji uz to što je ukusan, djeluje ljekovito kod prehlade i kašlja. U svježim mahunama i u sjemenkama nalazimo mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune bagrema mogu se sušenjem konzervisati i upotrebljavati kao povrće. Kuvano sjemenje bagrema može da zamijeni grah, a prženo da posluži kao zamjena za kafu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Cvjetovi sadrže mnoga ljekovita svojstva i tek nešto malo otrovnog robinina koji termičkom obradom i sušenjem potpuno nestaje. Cijeli grozdovi bagrema se beru čim procvjeta i zajedno sa stabljikom se suše na toplom i sjenovitom mjestu, ili u rerni na 40 stepeni. Nakon sušenja, cvjetovi se odvoje i čuvaju u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi na suvom i tamnom mjestu.

U narodu cvijet se koristi kod prehlade, gripa, grčeva u želucu i stomaku, zatim kod glavobolje i za bolje lučenje žuči. Cvjetovi snižavaju holesterol i imaju diuretsko i laksativno dejstvo. Najčešće se konzumira bagremov čaj.

BAGREMOV MED

Vjerovatno najpoznatiji derivat bagrema je njegov med. Blagog je ukusa, svijetložute boje i lijepog mirisa i spada u jedne od cjenjenijih vrsta meda. Sporo se kristalizuje zbog toga što u sastavu sadrži više fruktoze od glukoze. Preporučuje se djeci, bolesnicima koji se oporavljaju, starima i svima sa problemima sa želucem, nervozom, nesanicom i nemirom. Najbolje ga je konzumirati sa čajem od kamilice.

Za smirenje prije spavanja popijte šolju čaja od matičnjaka s dodatkom kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.

**Recept sa medom

za liječenje astme, bronhitisa i drugih disajnih oboljenja

  • 1 kg domaćeg bagremovog meda
  • 100 g kafe
  • 100 g šipkovog ploda
  • 20 g matične mliječi

Pomiješati med, isprženu i samljevenu kafu i dobro osušen i izmrvljen plod šipka. Dodati matičnu mliječ. Mikserom mutiti sve dok se ne dobije homogena masa. Rasporediti u staklene tegle i čuvati na tamnom mjestu. Konzumirati po jednu drvenu kašiku prije svakog obroka.

BAGREM U KUHINJI

Cvjetovi se mogu pohovati, dodavati salatama i prženim jajima. Od dobro obrađenih sjemenki se može pripremiti varivo na isti način na koji pripremamo pasulj, ali se ne preporučuje često konzumiranje zbog otrovnih sastojaka.

BAGREM U SLUŽBI LJEPOTE

Bagrem kožu hrani, njeguje, pomaže joj da zadrži vlagu i sprečava stvaranje bora. Od cvjetova se proizvodi eterično ulje koje se koristi u proizvodnji parfema i kozmetike.

Maska od bagremovog meda  Pomiješati kašiku meda sa kašikom jogurta. Staviti na lice i držati pola sata, a zatim isprati čajem od kamilice.

Maska za uklanjanje nečistoća  Dobro izmiješati kašiku meda i sok od pola limuna. Masu nanijeti na nečistoće, ostaviti pola sata i isprati vodom. Može se koristiti i za pigmentacijske mrlje. Najbolje koristiti uveče, prije spavanja.

OPREZ!

Kora drveta je otrovna i ne smije se koristiti u ljekovite svrhe. Sadrži veoma otrovan toksalbumin robin (do 1,6%), toksalbumin fazin, te neotrovni glikozid siringin, trjeslovine i smole. Robin i fazin aglutiniraju eritrocite kod nekih životinja te razorno djeluju na tkiva. Zabilježena su teška trovanja konja koji su uz lišće jeli i grančice bagrema, ili se u staji otrovali glodanjem kore sa kolaca kojima su u staji bile poduprte jasle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije