Zdravlje

Čudesna cikorija: Biljka koja skida šećer

Čudesna cikorija: Biljka koja skida šećer
Čudesna cikorija: Biljka koja skida šećer

Biljka koju su naše bake koristile da sprave napitak sličnog ukusa kao kafa, cikorija, veoma je zdrava i donosi mnogo blagodeti za naš organizam.

Tokom jeseni i zime, na pijaci može da se nađe cikorija, biljka bogata vitaminima, mineralima, bjelančevinama i drugim nutritijentima. Ljudi nisu svjesni koliko je ova biljka zdrava kao svježa, a još manje da može da pomogne dijabetičarima da snize nivo šećera u krvi.

U vremenima kriza, naše mame i bake koristile su je kao zamjenu za kafu, a u narodnoj medicini poznata je kao lijek za oboljenja jetre i žučnih puteva, jačanje imuniteta, malokrvnosti potpomaže varenje hrane i sastavni je dio mješavina za čišćenje organizma.

Čaj od korijena divlje cikorije priprema se tako što se puna supena kašika suvog korijena prelije litrom ključale vode i kratko prokuva. Pije se tri puta dnevno, a stimuliše i poboljšava izlučivanje mokraće i na taj način efikasno eliminiše nagomilane toksine, istovremeno jačajući organizam.

Čaj protiv šećerne bolesti, bolova u želucu i bolesti jetre: popariti pet grama lista cikorije sa 2,5 dl vrele vode i poslije 10 minuta procijediti. Piti po jednu šolju ujutru našte srca i jednu šoljicu uveče prije spavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije