Zdravlje

Da li vas slatkiši čine depresivnim?

Da li vas slatkiši čine depresivnim?
Da li vas slatkiši čine depresivnim?

Previše šećera u ishrani, ne samo da dovodi do gojenja, nego i depresije, anksioznosti i stresa, pokazalo je novo istraživanje.

Ishrana bogata fruktozom čini simtome depresije i anksioznosti gorim kod tinejdžera. Takođe, mijenja način na koji se mozak nosi sa stresom. Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u voću i povrću, ali se takođe dodaje prerađevinama, prenosi RTRS.

Naučnici su otkrili da je ova vrsta šećera povezana sa modernom “epidemijom“ kancera, srčanih bolesti, hipertenzije, oštećenja bubrega, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije. Preduga izloženost stresu može povećati krvni pritisak, oštetiti imuni sistem, povećati rizik od srčanih bolesti, doprinijeti neplodnosti i ubrzati starenje.

U okviru studije sprovedene na Univerzitetu Emori u Atlanti, predvođene dr Konstans Herel, pacovi su dobijali ili standardnu hranu ili onu bogatu fruktozom. Poslije deset nedjelja oni su izloženi stresu.

Ispostavilo se da su mlađi pacovi koji su dobijali hranu bogatu fruktozom imali drugačiju reakciju na hormon stresa i proizvodili više kortizola, nego odrasli pacovi. Naučnici su otkrili da je usljed drugačije ishrane došlo do promjene u povezanosti između različitih djelova mozga koji regulišu reakcije tijela na stres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije