Zdravlje

Deset odsto trudnoća nosi rizik

Deset odsto trudnoća nosi rizik
Deset odsto trudnoća nosi rizik

BANJALUKA - Iako u Republici Srpskoj ne postoje adekvatni epidemiološki podaci, procjenjuje se da simptome neke od rijetkih bolesti ima od šest do osam odsto stanovnika, a da oko deset procenata trudnoća u jednoj kalendarskoj godini nosi rizik za pojavu neke rijetke bolesti kod očekivanog potomstva.

Rijetka bolest, po definiciji EU, je bolest koja se susreće kod jednog pacijenta na 2.000 stanovnika, a obuhvataju grupu od 6.000 do 8.000 oboljenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske povodom Svjetskog dana rijetkih bolesti 28. februara. 

Rijetke bolesti su teške, hronične, često degenerativne i smrtonosne, većina ih je genetskog porijekla, a za većinu uzroci ostaju nepoznati. 

Simptomi su raznovrsni, a oboljeli od iste bolesti mogu imati različitu kliničku sliku i različitu težinu kliničke slike, pri čemu je otežavajući faktor sličnost simptoma rijetkih sa simptomima nekih češćih i poznatih bolesti, zbog čega nerijetko prođe dosta vremena dok se oboljenje ne prepozna.

Mogu se naslijediti ili razviti iz novih genskih mutacija ili hromozomskih abnormalnosti, a neke su uzrokovane kombinacijom genetskih i spoljašnjih uticaja. 

Prvi simptomi kod 50 odsto oboljelih javljaju se u djetinjstvu i imaju progresivan nepovoljan tok u kasnijoj dobi. 

Često je rano umiranje, pri čemu 30 odsto umire u uzrastu do pet godina života a 12 odsto u uzrastu do 15 godina života, a pacijenti oboljeli od rijetkih bolesti susreću se sa brojnim medicinskim, socijalnim i psihološkim problemima. 

Porodice oboljelih suočavaju se sa velikim teškoćama u traženju adekvatne terapije za liječenje, a lijekovi su skupi jer su neprofitabilni za farmaceutsku industriju, dok za veliki broj ovih oboljenja još nisu pronađeni. 

Teškoće zbrinjavanja pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti posebno su izražene u zemljama sa malom populacijom i ograničenim finansijskim mogućnostima, a veliki problem predstavlja aktuelna međunarodna klasifikacija bolesti /MKB/ koja sadrži svega 200, od postojećih 6.000 do 8.000, zbog čega ne postoje potpuno relevantni podaci o njihovoj učestalosti.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije pokrenuta je jedanaesta revizija MKB, sa fokusom na detaljan obuhvat rijetkih bolesti, a njena dostupnost za upotrebu se očekuje u ovoj godini.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u decembru prošle godine izradilo Program za rijetke bolesti u Republici Srpskoj, koji je usvojila i Vlada i kojim su između ostalog, definisani ciljevi koji se odnose na prevenciju, rano prepoznavanje i dijagnostiku rijetkih bolesti. 

Programom je predviđeno i unapređenje evidentiranja ovih bolesti, informisanja zdravstvenih radnika i opšte javnosti, izrada smjernica i kriterijuma za formiranje centra za rijetke bolesti u Republici Srpskoj, te koordinacija sa referentnim medicinskim i naučno – istraživačkim institucijama i udruženjima pacijenata sa rijetkim bolestima.

U Republici Srpskoj nedavno je imenovan i koordinator za rijetke bolesti sa ciljem obezbjeđivanja bolje saradnje sa domaćim zdravstvenim ustanovama, međunarodnim organizacijama, stručnim udruženjima i naučnim ustanovama u oblasti borbe protiv rijetkih bolesti, te pomoći pacijentima.

Obilježavanje Svjetskog dana rijetkih bolesti, 28. februar, pokrenula je 2008. godine Evropska organizacija za rijetke bolesti /EURORDIS/, na čijem se čelu nalaze pacijenti oboljeli od ovih oboljenja, a ove godine biće obilježen pod sloganom "Dan po dan, ruku pod ruku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije