Zdravlje

Dobra njega prevencija ekcema

Dobra njega prevencija ekcema
Dobra njega prevencija ekcema

KUTAK ZA DJECU i RODITELJE: Branislav Lolić, pedijatar, daje savjete

Od infekcija mokraćnih kanala, koje su česte kod beba, strahuju svi roditelji. Isto je i kada je u pitanju ekcem, koji, pored toga što ružno izgleda i muči bebu, kasnije može da rezultira pojavom astme i alergijskog rinitisa kod djece.

Više o ovim problemima, ali i o tome šta bi novopečeni roditelji trebalo da pripreme za svoju tek rođenu bebu i prije nego što je iz bolnice donesu kući, govori Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, kome i vi pitanja možete postavljati na mejl deskŽnezavisne.com.

OPREMA ZA BEBU

Novorođenče kod kuće treba da zatekne krevetac sa dva kompleta posteljine, 30 pelena, pet pari odjeće za bebe, jedna deblja kapica za izlazak, dva velika i dva mala peškira, po mogućnosti sa kapuljačom, te kadica za kupanje. Pored toga, neophodno je pripremiti i kremu, sapun i šampon za bebe, kao i makazice sa zaobljenim vrhom za nokte. Tu su i stvari za priručnu apoteku: higijenski štapići, toplomjer za bebe, vitamin D3 kapi za bebu, te bebi sirup za skidanje temperature.

EKCEM

Ekcem je hronično zapaljensko oboljenje kože koje se javlja kod djece sa genetskom predispozicijom, sa pozitivnom porodičnom anamnezom, odnosno pojavom astme, rinitisa, ekcema kod članova uže porodice.

Uzrok ekcema je nasljeđe udruženo sa vanjskim faktorima - alergeni iz hrane ili vazduha i faktori aerozagađenja.

Najbolja prevencija je dobra njega kože, izbjegavanje kontakta s potencijalnim alergenima, a najveći dio djece ozdravi do puberteta.

Najčešće se javlja kod dojenčadi iznad tri mjeseca, nešto češće kod dječaka, te djece rođene u jesen i zimu. Karakterišu ga pojava perioda poboljšanja i pogoršanja. Na pojavu ekcema kod djece treba ozbiljno obratiti pažnju jer zbog atopijske konstitucije ova djeca kasnije mogu oboljeti od astme i alergijskog rinitisa.

Alergološki trijas - astma, alergijski rinitis i atopijski dermatitis često su udruženi kod istog bolesnika.

Često se ova bolest povlači kako djeca rastu, tako da do polaska u školu, ili do puberteta, dobar dio djece više nema simptome ekcema. Dijagnozu mora potvrditi pedijatar, koji u saradnji sa dermatologom predlaže i nadzire liječenje.

MOKRAĆNE INFEKCIJE

Infekcije mokraćnih kanala su, nakon infekcija disajnog sistema, najčešće infekcije dječje dobi. Simptomatske infekcije mokraćnih kanala javljaju se kod tri do pet odsto djevojčica i jedan do dva odsto dječaka.

Najučestalije su u prvoj godini života. Djevojčice obolijevaju znatno češće nego dječaci (10:1), sem u novorođenačkom periodu, kada su češće kod dječaka (5:1), kod kojih su znatno češće urođene anomalije mokraćnih kanala. Asimptomatska bakteriurija je najčešća kod djevojčica školske dobi (do tri odsto). Uzročnik je najčešće bakterija Escherichia colli.

Čajevi, i to prvenstveno uvin i čaj od brusnice, su dobrodošlo dopunsko sredstvo, ali za većinu mokraćnih infekcija, posebno praćenih povišenom temperaturom, potrebna je adekvatna i dovoljno duga antibiotska terapija.

Simptomi infekcije su povišena temperatura, razdražljivost, odbijanje hrane, neobičan miris mokraće, tamniji trag na peleni, crvenilo i svrbež u području genitalija, ponekad povraćanje ili proliv, bol u trbuhu, plač tokom mokrenja i nekontrolisano mokrenje.

Ukoliko se infekcije učestalo ponavljaju potrebno je obavezno uraditi detaljnije ispitivanje da bi se otkrilo eventualno postojanje urođenih anomalija mokraćnog sistema, koje uz pregled urina, laboratorijske pretrage, urinokulture, uključuje i ultrazvučno ispitivanje mokraćnih puteva i eventualno dodatne pretrage.

Mokraćne infekcije imaju izraženu sklonost ponavljanju, pa se ponovna infekcija može očekivati kod svakog drugog djeteta.

Prirodan tok bolesti je takav da nakon prvih nekoliko simptomatskih ataka bolest prelazi u asimptomatsku fazu sa bakteriurijom kao jedinim znakom oboljenja. Prognoza je uglavnom povoljna kod djece bez anomalija mokraćnog sistema kod kojih je na vrijeme sprovedeno antimikrobno liječenje.

Kod komplikovanih infekcija praćenih anomalijama mokraćnih kanala, učestalost upalnih promjena bubrežnog parenhima je puno češća, pa je samim tim i prognoza manje povoljna.

Zato su rana dijagnoza urinarne infekcije, uz obavezan pregled mokraće u nejasnim febrilnim stanjima, pravovremeno i adekvatno liječenje i brza dijagnostička obrada, sa hirurškom korekcijom anomalija, veoma važni i mogu značajno promijeniti nepovoljan ishod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije