Zdravlje

Imunoterapija liječi neke vrste raka

Imunoterapija liječi neke vrste raka
Imunoterapija liječi neke vrste raka

Imunoterapija kod onkoloških oboljenja pokazala je značajan terapeutski napredak i znatno produženje života pacijenata, potvrđuju najnovije studije koje se sprovode na bečkoj Opštoj bolnici (AKH).

U Beču se inovativnim metodama s velikim uspjehom liječe i neke vrste raka koje su donedavno bile apsolutno smrtonosne. Nove terapije bude nove nade. Svjetski poznati stručnjak za liječenje raka, prof. dr Kristof Cilinski, šef Prve interne klinike i Kliničkog odjelenja onkologije na Medicinskom univerzitetu u Beču, tvrdi da primjena novih vrsta imunoterapije daje odlične rezultate. Stopa od 80 odsto pacijenata kod kojih terapija djeluje govori sama za sebe. U pojedinačnim slučajevima zabilježena je stopa preživljavanja od sedam ili osam godina.

"Nalazimo se na početku revolucije u liječenju raka", kaže prof. dr Cilinski. "U mnogim slučajevima znatno smo produžili život pacijentima", kaže prof. dr Cilinski i dodaje da su veliki uspjesi u Beču postignuti u liječenju metastaziranog melanoma.

Novi terapeutski pristup počinje da se primjenjuje i kod najčešćeg oblika raka pluća, bronhijalnog karcinoma. Kod mnogih drugih vrsta raka se intenzivno rade ispitivanja djelovanja novih terapija. Imunološki sistem čovjeka ima zadatak da štiti organizam od uzročnika bolesti, stranih tijela i ćelija tkiva koje se ne ponašaju normalno. Da bi se imunološki uspješno borilo protiv raka, kod tumorskih ćelija se moraju prepoznati specijalne strukture, na bazi kojih će ih imunološki sistem prepoznati kao strance u organizmu i napasti ih.

Tek u tom slučaju je moguće da imunološki sistem, pomoću svojih "ćelija ubica", inicira eliminaciju tumora. Međutim, imunološkom sistemu obično nedostaje signal da su određene ćelije stranci odnosno da su bolesne. Novim imunoterapeutskim pristupima se tumor napokon uništava njegovim vlastitim oruđem. Tumor se napokon prepoznaje kao strano tijelo i tako se otvaraju vrata imunološkoj odbrani organizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije