Zdravlje

Izgled vašeg jezika otkriva moguće zdravstvene probleme

Izgled vašeg jezika otkriva moguće zdravstvene probleme
Izgled vašeg jezika otkriva moguće zdravstvene probleme

Ako vaš jezik promijeni boju, otečen je, tvrd, bolan ili su na njemu nastale čudne mrlje ili nakupine – to znači da u vašem tijelu nešto nije kako treba. Može se raditi o nedostatku nekog vitamina, ali i ozbiljnim zdravstvenim problemima koji zahtijevaju pomoć ljekara.

1. Jezik je crn

Male kvržice na površini jezika – papile – ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupljanja bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika boju može da promijeni i zbog neke hrane, pića, duvana… Uzrok tome često je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno vidjeti.

I neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta, mogu da budu odgovorni za crni jezik. Može da se radi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavjetujte se s ljekarom ako to potraje više od 10 dana.

2. Jezik je žut

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile mogu da se upale ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rješenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika.

3. Ima bijelu površinu

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji, ali i o oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se može i kod pacijenata koji piju jake antibiotike.

Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

4. “Jagoda” jezik

To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju da, ako vam je jezik svjetlocrvene boje, a pritom imate visoku temperaturu, odmah posjetite ljekara. Jezik može da liči na jagodu iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline.

Može se raditi i o šarlahu – streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići ljekaru. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi – kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj koji karakteriše upala vena u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti ljekara.

5. Sa smeđim mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako posjetite ljekara, jer se može raditi o obliku raka kože – melanomu.

6. Pojavile su se kvržice ili bol

Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem dijelu jezika:

  • Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika.
  • Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol.
  • Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tokom žvakanja.
  • Neke žene osjećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi (period nakon menopauze).
  • Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku.
  • Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara – obratite se ljekaru ako kvrga ili bol traje duže od dvije sedmice.
  • Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

7. Gubitak čula okusa ili osjećaj trnaca

Izostanak čula okusa na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja nervnog sistema. To može da se pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak čula ili osjećaj trnaca na jeziku, piše The Earth Child.

(NN, ljepotaizdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije