Zdravlje

Karcinom nije bolest savremenog doba

Karcinom nije bolest savremenog doba
Foto: Ilustracija | Karcinom nije bolest savremenog doba
N.N.

Karcinom nije oboljenje savremenog doba, stoji u najnovijoj studiji koju je objavio italijanski Univerzitet Piza, čiji su naučnici izvršili detaljno istraživanje na mumijama pronađenim u okolini Napulja.

I dok se posljednjih decenija tvrdi da je riječ o oboljenju koje nosi savremeni način života, italijanski naučnici kažu da su od karcinoma umirali i u doba renesanse, skoro isti procenat kao danas. Među mumijama za koje je utvrđeno da pripadaju ljudima koji su umrli od karcinoma se, između ostalih, nalaze jedan vojvoda, kralj i princ.

Ovo otkriće svakako znači da pretpostavke da je karcinom bio izuzetno rijedak u drevna vremena jednostavno nisu tačne. Studiju su sprovela tri vrhunska italijanska naučnika, koji godinama istražuju u ovoj oblasti.

Prisustvo tumora na mumijama sugeriše da ta bolest nije povezana sa savremenim načinom života, te da na nju utiču i brojni drugi faktori. Razlog zašto rak nije identifikovan kao jedan od čestih uzroka smrtnosti jeste to što je bilo teško utvrditi prisustvo tumora u dostupnim posmrtnim ostacima.

Međutim, italijanski naučnici su sproveli detaljno istraživanje na 11 dobro očuvanih mumija i zaključili da prisutnost karcinoma iznosi 27 odsto, što je približno 31 procentu kolika je danas prisutnost u visokorazvijenim zemljama.

"Ono što možemo zaključiti jeste da je karcinom bio relativno često oboljenje ljudi u dobi između 50 i 60 godina, te da je bio češći među renesansnom elitom", stoji u ovoj studiji.

Ostaci su pripadali članovima dvora Aragona koji su živjeli u 15. i 16. vijeku. Njihove mumije su očuvane u jednoj bazilici u mjestu San Domeniko Mađore.

Mumije na kojima su pronađeni maligni tumori imale su između 55 i 71 godinu, i uglavnom su pripadali višim društvenim slojevima. Navodno, kako su bili bogatiji od ostatka društva, mogli su sebi priuštiti ekstravagantnu hranu bogatu šećerima i mastima, a pretpostavlja se da su ove prehrambene navike mogle dovesti do razvoja malignih oboljenja.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Žalfija dobra za potenciju
Zdravlje

Žalfija dobra za potenciju

Prirodnim napicima snizite holesterol
Zdravlje

Prirodnim napicima snizite holesterol

Nokti otkrivaju od čega bolujete
Zdravlje

Nokti otkrivaju od čega bolujete

Najčitanije