Zdravlje

"Kolgejt" ugrozio zdravlje djece?

"Kolgejt" ugrozio zdravlje djece?
"Kolgejt" ugrozio zdravlje djece?

ŠTOKHOLM - Švedski zdravstveni odbor optužuje "Kolgejt", američkog proizvođača pasti za zube, da vrši neetičke testove na djeci u okviru istraživanja "revolucionarne" nove paste.

"Kolgejt" je tokom testova u Kini djeci iz kontrolne grupe /šest mjeseci/ davao da koriste  pastu za zube bez fluora, kako bi se utvrdio stepen oštećenja gleđi.

Prema izvještaju švedskog Savjeta za procjenu zdravstvenih tehnologija, koji se bavi naučnom zasnovanošću metoda u zdravstvu, istraživanje koje je 2013. godine u Kini proveo  "Kolgejt" moglo je da ugrozi zdravlje djece. 

Aron Naimi Akba, zubar koji je radio na sastavljanju izvještaja, rekao je švedskim novinama da je bio užasnut kada je saznao za način istraživanja. 

"Kolgejt" nastoji da dokaže da je njegova pasta, koja sadrži amino kiselinu arginin, bolja od obične paste koja sadrži samo fluor.

"To je naučno pitanje na koje nema potrebe odgovariti, jer svi, i bez toga, znaju da fluor sprečava raspadanje zuba“, komentariše Naimi Akba.

"Kolgejt" je bio uključen u svaki dio istraživanja -  kompanija je nalizirala rezultate, ali nije govorila o načinu na koji ih je dobila.

Trenutno, "Kolgejt" reklamira  novu "Tehnologiju neutralisanja šećernih kiselina" kao revolucionarnu inovaciju u zaštiti od karijesa - prenose portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije