Zdravlje

Kubanski lijek za rak pluća dostupan za godinu dana

Kubanski lijek za rak pluća dostupan za godinu dana
Kubanski lijek za rak pluća dostupan za godinu dana

BEOGRAD - Pacijetima u Srbiji vakcina „cimavaks EGF“, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja napredovanje raka pluća, čak i u odmakloj fazi, mogla bi da bude dostupna sredinom naredne godine, saznaju beogradske „Večernje novosti“ u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Trenutno  se radi   na pripremama dokumentacije za registraciju kubanske vakcine u Srbiji, što je uslov koji mora da se ispuni da bi lijek mogao da se distribuira na tržištu.

Na pripremi dokumentacije zajednički rade kubanski Institut za molekularnu imunologiju (CIMVAB) i Institut „Torlak“. U ovom trenutku se ne zna precizno dokle se stiglo sa pripremom dokumentacije, jer je „Torlak“ sa CIMVAB-om potpisao i ugovor o povjerljivosti podataka.

Prema informacijama „Novosti“, u „Torlak“ su sa Kube dosad stigli podaci o hemijsko-farmaceutskim karakteristikama vakcine, i izvještaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima rađenim na Kubi. Dostavljen je, takođe, i dio izvještaja za ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.

Prema dogovorima vođenim prije dva mjeseca, tokom posjete dvojice komercijalnih direktora CIMVAB „Torlaku“, srpski Institut za virusologiju, vakcine i serume biće nosilac dozvole za stavljanje u promet kubanske vakcine protiv raka pluća.

"Torlak" bi trebalo da bude angažovan i na sekundarnom pakovanju i punjenju „cimavaksa EGF“. Proizvodnja ove vakcine u „Torlaku“ mogla bi da bude tek treća faza saradnje, koja bi, prema procjenama iz „Torlaka“, mogla da se realizuje za oko pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije