Zdravlje

Leukemija najčešći oblik karcinoma kod djece

PODGORICA - U Crnoj Gori se godišnje kod dvadesetak djece dijagnostifikuje neka vrsta kancera, saopšteno je na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka.

Generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Mensud Grbović rekao je da u Crnoj Gori ima oko 150.000 djece mlađe od 16 godina i u toj populaciji se godišnje dijagnostifikuje oko 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazmi.

"To potvrđuju i preliminarni rezultati registra malignih neoplazmi Instituta za javno zdravlje koji pokazuje da u 2013. godini od maligne bolesti oboljelo 18 djece uzrasti do 14 godina", naveo je Grbović.

On je saopštio da, kada je riječ o mladima do 20 godina, u 2013. godini registrovano je ukupno 24 slučaja malignih oboljenja.

"Među registrovanim malignim neoplazmama najčešće su akutne leukemije koje su, u uzrastu do 14 godina zastupljene do 28 odsto, a u uzrastu do 19 godina zastupljene su čak 33 odsto u Crnoj Gori", rekao je Grbović.

On je ukazao na to da svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli oko 200.000 djece, a procjenjuje se da njih oko 90.000 izgubi bitku s tim opakim bolestima.

Grbović je saopštio da je na Odjeljenje hematoonkologije na Institutu za bolesti djece u protekloj godini liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi, a trenutno je na Odjeljenju četvoro djece koja imaju taj malignitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije