Zdravlje

Limun: Ubica ćelija raka

Limun: Ubica ćelija raka
Limun: Ubica ćelija raka

Već vijekovima je poznato da je južno voće jedan od najvažnijih saveznika našeg zdravlja, a sada naučnici tvrde da čak i najteže bolesti mogu da se spriječe uz malu pomoć ovih moćnih kiselih plodova

Jedna od najnovijih vijesti iz svijeta medicine jeste da namirnica koju svi često koristimo, limun, uništava ćelije raka, odnosno zaustavlja razvoj tumora.

Naime, Američki naučni institut za zdravlje u Baltimoru nedavno je objavio da je limun moćan prirodni proizvod koji uništava kancerogene ćelije.

Utvrđeno je da je limun čak 10.000 puta snažniji od hemoterapije, a što je veoma bitno, pritom ne utiče na zdrave ćelije. Jedino što još uvek nije objavljeno o kojoj se količini limuna radi, pa se zbog toga preporučuje veliki oprez!

Bez obzira na to, da je limun kao moćan antioksidans dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznato je vijekovima unazad. Bijeli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog lijeka, nastalog prije više od 2.000 godina za koji se zna da, između ostalog, sprječava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka, a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog crijeva i pankreasa.

Limun i zeleni čaj

Poznato je da katehini u zelenom čaju smanjuju mogućnost pojave raka i infarkta, a naučnici su pokazali da se pozitivno dejstvo zelenog čaja povećava dodavanjem limunovog soka – pretežno zbog vitamina C. Zeleni čaj s limunom učiniće da organizam bolje apsorbuje katehine.

Još nešto o limunu – vitamin C popravlja imunitet organizma i usporava proces starenja, dok limunska kiselina neutrališe otrovne materije iz organizma, olakšava varenje i pospešuje sagorijevanje masti.

Na sreću, limun se može upotrebljavati tokom cijele godine i to u različitim oblicima – kao limunada, dodatak čajevima, sokovima, sosovima, čorbama, slatkim i slanim kolačima, uz ribu, meso …

Ne zaboravite da je i kora limuna jestiva i korisna. Limonin iz kore limuna ima antiseptičko dejstvo a flavonoidi podstiču razmenu kiseonika u tijelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije