Zdravlje

Morska so, riznica minerala

Morska so, riznica minerala
Morska so, riznica minerala

Da morska so, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva, poznato je od davnina.

Tako su još u antici Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, te kožnih oboljenja, upala i rana.

Kralj Solomon poklonio je kraljici od Sabe so mrtvog mora kada je ona posjetila njegovu zemlju. Slavna ljepotica Kleopatra redovito se kupala u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima. Zbog svojih gotovo čudotvornih svojstava, morska so nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za njegu, zdravlje, uljepšavanje kože lica i tijela.

U posljednje vrijeme neki proizvođači grickalica i drugih namirnica reklamiraju svoje proizvode naglašavajući da sadrže morsku so umjesto stone. Stona so je obična kuhinjska i dobija se iz rudnika, dok se morska dobija isparavanjem morske vode.

Prema klinici "Mayo", i stona i morska imaju istu nutritivnu vrijednost, bez obzira što morsku često nazivaju "zdravijom alternativom". Obje sadrže jednaku količinu natrijum-hlorida po gramu.

Razlika je što morska so ima više minerala, jer se stona više obrađuje pa je time i "čistija", a često joj se dodajte i jod. Veća količina minerala u morskoj soli utiče na ukus i boju, ali nije dovoljna da bude hranjivija.

Dakle, ako želite manje obrađenu so, morska je vaš izbor. Ako volite čistiju, birajte stonu so. Ipak, pazite na količinu, odnosno neka bude što manja.

Riznica minerala

Morska so bogata je različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

So iz Mrtvog mora sadrži i vrlo visoki postotak magnezija, važnog minerala kada je riječ o ljepoti i zdravlju. Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija.

Blagotvorna kupka

Kupka od morske soli ima višestruki pozitivan učinak, ne samo na kožu nego i na ljudski organizam u cjelini. Topla kupka podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

U toploj vodi se podiže temperatura tijela, pa se nataložene štetne tvari počinju gibati preko limfe i krvotoka prema površini, a so, zahvaljujući kojoj obična voda postaje morska, olakšava taj proces i izlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije