Zdravlje

Najgora hrana za zube

Najgora hrana za zube
Najgora hrana za zube

Briga o zubima i te kako je bitna, a poznato je da hrana koju konzumiramo takođe može štetno uticati na njihovo stanje.

OK, nije nepoznato da slatkiši nisu dobri za naše zube, ali prisjetili smo se još nekoliko namirnica s kojima bismo trebalo da budemo vrlo oprezni, piše Thinkstock, a prenosi Tportal.

Ugljikohidrati poput bijelog hljeba

Ugljikohidrati su puni šećera. Slina je prepuna enzima pod nazivom amilaza, koja započinje proces probavljanja već u ustima pretvarajući složene ugljikohidrate u šećer. To znači da dok grickate omiljene krekere, usta su vam prepuna šećera. Bakterije iz usta zatim šećer pretvaraju u kiseline koje uzrokuju karijes.

Alkohol

Slina u ustima prva je barijera protiv bakterija. Sve što isušuje usta nije dobro, a osobama koje konzumiraju puno alkohola usna šupljina vrlo je suva što je dugoročno vrlo štetno za zube.

Led

Grickati kockice leda nije pametno! Prije svega, led je vrlo tvrd. Ako imate velike plombe, postoji opasnost da završite sa slomljenim zubom. A zbog hladnoće zubi su još osjetljiviji.

Sušeno voće

Vjerovatno su vrlo rijetke osobe koje ne vole sušeno voće, ali ova omiljena poslastica nije dobra za zube. Ljepljiv šećer iz sušenog voća čvrsto prijanja za zube i teško ga je ukloniti. Dakle, ako na poslu cijeli dan uživate u sušenom voću, a ne operete nakon toga zube, to bi i te kako moglo naštetiti zubima.

Slatkiši

Nije nikakva novost da slatkiši nisu nimalo dobri za zube, a zanimljivo je da su još štetniji kiseli slatkiši, jer su  prepuni i limunske kiseline koja nagriza zubnu caklinu. Pošto su su ljepljive strukture, vrlo ih je teško ukloniti.

Zaslađeni sokovi

Baš poput slatkiša, slatki sokovi, energetski i gazirani napici vrlo su štetni za zube. Radije se odlučite za vodu.

Citrusi

Ako volite grickati krišku svježeg limuna ili limete, razmislite jer je pogubna za zubnu caklinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije