Zdravlje

Prestanak pušenja liječi depresiju?

Prestanak pušenja liječi depresiju?
Prestanak pušenja liječi depresiju?

OKSFORD - Uprkos uvriježenom mišljenju da konzumiranje cigareta smiruje živce, britanski ljekari ističu da prestanak pušenja - popravlja raspoloženje.

Novo istraživanje pokazalo je da efekat prestanka pušenja odgovara poboljšanju mentalnog zdravlja koje se postiže uzimanjem antidepresiva.

Glavna je poruka da se ljudi, kada prestanu pušiti, bolje osjećaju nego dok su pušili - tvrde britanski naučnici.

Oni su do ovih zaključaka došli nakon što su proučili rezultate 26 ranijih istraživanja o prestanku pušenja osoba koje su prosječno pušile 20 cigareta dnevno.

U svim istraživanjima procjenjivano je stanje mentalnog zdravlja dok su još pušili te šest mjeseci nakon prestanka pušenja.

Utvrđeno je da se kod osoba koje su prestale pušiti bilježi pad depresije i stresa te poboljšanje psihološkog kvaliteta života.

Postoje i skeptici, koji navode da je nemoguće utvrditi specifične zdravstvene probleme koje uzrokuje pušenje ili probleme koje sprečava prestanak pušenja i to zbog drugih razlika koje postoje među pušačima i nepušačima i koje bi mogle uticati na zdravlje.

Neki ljerkari  zbog smatraju da glavnu tezu istraživanja - da je prestanak pušenja koristan i da ima efekat lijekova - treba dodatno istražiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije