Zdravlje

Pretjerano trčanje uzrokuje gubitak nevinosti?

Pretjerano trčanje uzrokuje gubitak nevinosti?
Pretjerano trčanje uzrokuje gubitak nevinosti?

MELBURN - Australijske vlasti pokrenule su istragu protiv islamskog koledža "Al takva" nakon što su se pojavile optužbe da je direktor te ustanove zabranjivao učenicama da učestvuju na atletskim takmičenjima "jer bi mogle da izgube nevinost".

Ministar obrazovanja australijske države Viktorije, Džejms Merlino, rekao je da, ukoliko se dokaže da su optužbe tačne, onda će to izazvati "veliku zabrinutost".

"Zatražio sam od Administracije za registraturu i kvalifikacije i od školskog nadzornika da pokrenu istragu", rekao je Merlino.

Australijski dnevnik "Ejdž" piše da je jedan bivši nastavnik uputio pismo ministrima u kojem navodi da je direktor Omar Halak izražavao uvjerenje da, ukoliko "djevojčice pretjerano trče, mogu da izgube nevinost".

"Direktor je izrazio uvjerenje da postoje naučni dokazi da, ako djevojčice mogu da dožive povredu poput preloma noge dok igraju fudbal, onda mogu da ostanu i neplodne", piše list.

List je objavio i pismo atletskog tima koji osporava odluku direktora nakon što je on spriječio školski tim da učestvuje na takmičenjima 2013. godine i 2014. godine.

Vjeruje se da je koledž "Al takva" najveći te vrste u državi Viktoriji. Prošle godine u ovu ustanovu upisan je 1.701 učenik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije