Zdravlje

Pušači su poremećeni?

Pušači su poremećeni?
Pušači su poremećeni?

Studije pokazuju da pušenje negativno utiče na funkcionisanje mozga, baš kao i na rad srca i pluća.

Moždana kora je tanja kod pušača, otkrili su naučnici, i kažu da se nakon prestajanja pušenja ovaj omotač može prirodno podebljati, ali da se to ne dešava uvijek. Ovo istraživanje pokazalo je da pušači imaju manji dio mozga koji je odgovoran za određene misaone procese, zbog čega, tvrde naučnici, imaju poremećaj u razmišljanju, piše Mondo.

U novom istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Edinburgu, naučnici su skenirali mozak pušača prosječne starosti 73 godine. Skener je, između ostalog, analizirao i statističke modele, i tom prilikom pokazalo se da pučači imaju tanju moždanu koru.

Učesnici studije koji već duže vrijeme ne puše imali su deblju moždanu koru od onih koji su nedavno ostavili cigarete, pa se naučnici nadaju da se debljina moždane kore može povećati nakon prestanka pušenja. Ipak, naglašavaju da je potrebno sprovesti još istraživanja da bi utvrdili da li se mozak može u potpunosti oporaviti nakon ostavljanja cigareta.

"Ovi podaci pokazali su nam da postoji veza između pušenja i tanje sive moždane mase", kaže autor istraživanja epidemiolog Ijan Deri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije