Zdravlje

Razlozi zbog kojih vam opada kosa

Razlozi zbog kojih vam opada kosa
Razlozi zbog kojih vam opada kosa

Ako i tebe muči kosa koja opada bez obzira na svu njegu, smjenu godišnjih doba i ostale moguće razloge poput genetike ili starenja, vjerovatno ćete iznenaditi šta još može biti uzrok ovog problema.

Stres

Nažalost, stres je glavni uzrok svega lošeg što može da nam se desi, uglavnom. Isti slučaj je i sa opadanjem kose. Naše tijelo šalje jasne znake da nešto treba da promijenimo u svom stilu života. Za početak, na primjer, da se opustimo. Pokušaj sa jogom, meditacijom ili se jednostavno “isključi” i budi malo sama u miru i tišini. Čim počneš zdravije da živiš, u svakom smislu, i kosa će biti jača i zdravija.

Hormoni

Pojačan nivo hormona dihidrotestosterona može uzrokovati opadanje kose, kao i nepravilan rad štitne žlijezde. Najbolje je da uradiš analizu krvi i nivo hormona kako bi znala kakvo liječenje ti je potrebno, odnosno koji suplementi, kako bi održala pravilan nivo hormona.

Alergija na gluten

I ovdje je potrebno uraditi detaljnu analizu kako bi provjerila da li ti zaista ne prija gluten. Ovo nije ozbiljan zdravstveni problem, ali i te kako može da ima ozbiljne posljedice. Ukoliko se ispostavi da jesi alergična na gluten, sve što treba da uradiš jeste da ga izbjegavaš, naročito pšenicu, ječam i raž.

Neuhranjenost

Vjerujemo da nema potrebe naglašavati da rigorozne dijete, naročito one koje držiš na svoju ruku mogu da donesu više štete nego koristi. Dijeta jeste u redu, ali ona zdrava, sa balansiranom, zdravom ishranom i mnogo vitamina. Dakle, kako ne bi naškodila sebi, prije dijete se posavjetuj sa nutricionistom.

Oštećenje hemijskim preparatima

Opadanje kose je vjerovatno i logičan slijed okolnosti ukoliko je oštećuješ farbanjem, peglanjem i ostalim stvarima koje, da, služe ljepoti, ali nisu zdrave za tvoju kosu. Intenzivna nega je u tom slučaju neophodna, te razgovaraj sa svojim frizerom o tome.

Blanš

Pa, jasno je da je teško imati farbano plavu kosu koja je istovremeno i zdrava. Ipak, ako umjesto blanša koristiš više hajlajtera ovo je makar djelimično moguće. I da, efekat je podjednako dobar

Začepljene folikule kose

Do začepljenja dolazi uslijed korišćenja previše masnih preparata, odnosno preparata punih ulja. Kao što koristiš šminku na bazi vode, a ne ulja, kako ne bi začepila pore, isti slučaj je i sa kosom. Opet, posavetuj se sa stručnjakom koji preparat je najbolji za tebe, ali budi spremna da izdvojiš i koji dinar više za kvalitetan proizvod.

Zapaljenje

Lako ćeš prepoznati zapaljenje – crvenilo, svrab i iritacija su jasni znaci. U ovom slučaju, obavezno posjeti dermatologa koji će pronaći najbolje riješenje za tebe.

Lijekovi

Ukoliko si pod nekom terapijom i primjetiš promijene svakako treba da obavestiš ljekara kako bi ti prepisao drugi lijek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije