Zdravlje

Riješite se celulita na prirodan način

Riješite se celulita na prirodan način
Riješite se celulita na prirodan način

Ne morate potrošiti gomilu novca kako biste izgubili narandžinu koru - potrebna je samo upornost!

Ljetnji mjeseci opasno se bliže, a to znači i skidanje u kupaće kostime. Ako se još niste uhvatili u koštac sa celulitom, još nije prekasno, jer postoje jednostavni tretmani koji će pomoći da ga se riješite na prirodan način – bez puno (ili uopšte) potrošenog novca. Ali morate znati da od jednog tretmana rezultate nećete vidjeti preko noći, već je potrebno barem 30 dana. Ključno je da pijete više vode, ishrana bogatija svježim povrćem i voćem, kao i više kretanja.

Suvo četkanje kože

Suvo četkanje je korisno čak i ako nemate celulita. Dnevno masiranje podstiče mikrocirkulaciju i čini kožu mekanom i sjajnom. Ono stimuliše obnovu ćelija i pomaže da se popravi limfni protok koji je veoma važan, jer se njime tijelo rješava toksina, a to je upravo najvažniji način na koji ćete se riješiti celulita.

Za četkanje vam je potrebna četka za tijelo od prirodnih vlakana, po mogućnosti sa dugačkom drškom kako biste lakše mogli zahvatiti sve dijelove tijela. Tijelo čvrstim kružnim pokretima očetkajte prije tuširanja. I posvetite se tome dovoljno vremena (barem desetak ili petnaestak minuta). Pokreti uvijek moraju ići prema srcu jer tako teče krv kroz tijelo. Nakon tuširanja kožu namažite maslinovim ili kokosovim uljem. Ponavljajte ovo svakodnevno.

Možda će vašoj koži biti potrebno nekoliko dana da se navikne na četkanje, pa u početku budite nežniji. Nemojte se brinuti ako će koža biti crvenkasta ili osjetljiva na dodir. Sljedeći dan budite nježniji, a u narednim danima postepeno pojačavajte pritisak dok se koža ne navikne.

Piling kafom

Kafa nije dobra samo za razbuđivanje iznutra, piling mljevenom kafom (može i iskorištenom) pomoći će stimulaciji protoka krvi i limfe, a kofein ima i zatezajući efekt (zbog toga sve anticelulitne kreme imaju kofein u sebi). Kafu možete samu utrljati u kožu nakon suvog četkanja i prije tuširanja dva do tri puta nedjeljno, ali još bolji je sljedeći recept:

- 1/4 šoljice mljevene kafe

- 2 kašičice šećera

- 2-3 kašike kokosovog ulja

Pomješajte sve sastojke i dobićete gustu pastu (a i još će se više stvrdnuti ako ćete je držati na hladnom zbog kokosovog ulja koje prelazi u tečno stanje na sobnoj temperaturi). Stavite pastu u staklenu posudu i koristite po potrebi dok ne potrošite. Masirajte pastom kožu nekoliko minuta čvrstim, kružnim pokretima. Koristite 2 do 3 puta nedjeljno. Rezultati bi trebali biti vidljivi nakon 3 do 4 nedjelje.

Komotnija odeća

Dobra cirkulacija veoma je važna za sprječavanje (i rješavanje problema) celulita, pa je moguće da su vaši problemi upravo preuske pantalone. Ako vam odjeća ostavlja tragove na koži na kraju dana to može značiti da je protok krvi smanjen u tim područijima. Nosite nešto komotniju odeću, pa će se i situacija sa celulitom poboljšati.

Omega-3 masne kiseline

Još jedna teorija zašto imamo sve više celulita je što konzumiramo pogrešnu vrstu masnoća, a to dovodi do disbalansa masnih kiselina koje su telu potrebne za glatku i zdravu kožu. Istraživanja su pokazala da konzumiranje dovoljno omega-3 masnih kiselina s vremenom pomaže u smanjivanju celulita. One su važne i za zdravlje srca, krvnih sudova i moždanih funkcija, pa neće naškoditi ako u ishranu uvedete više morskih riba ili suplemenata omega-3 masnih kiselina.

Konzumirajte želatin

Želatin životinjskog porekla (bilo od supe od kostiju ili kupovni prah koji služi za zgušnjavanje - bolja je ona goveđa od svinjske) kao i u nešto manjoj mjeri vegetarijanske alternative za želatin (agar-agar, pektin iz voća, korijen bijelog sleza, rogač, vegetarijanske kapsule želatina) imaju brojne dobrobiti za naše zdravlje – odlično utiču na kosu, nokte, bolne zglobove, opuštenu kožu, probavu, celulit... Odličan su i izvor kolagena i proteina.

Kakve veze želatina ima s celulitom? Jedna od teorija svjetskih naučnika jeste da je trend smanjenog unosa želatina (posebno po pitanju supe od kostiju, ali i kroz ostatak ishrane) doveo do sve veće pojave celulita, jer je ona potrebna kao potpora za izgradnju zdravog vezivnog tkiva.

Zelena glina

Zelena glina ima sposobnost da drenira, stimuliše protok krvi i cirkulaciju u limfi, a tako i eliminiše nečistoće iz tkiva. Uklanja mrtve stanice, obnavlja i jača vezivna tkiva. Zbog svega ovog veoma je značajna u borbi protiv celulita.

Pomješajte šoljicu zelene gline sa četvrtinom šoljice svježe iscijeđenog soka od limuna, tri kašike vruće vode i jednom kašikom meda. Namažite mješavinu na zahvaćena područja čvrstim kružnim pokretima i zatim područje omotajte plastičnom folijom (obična kupovna kuhinjska folija). Ostavite tako 30 minuta i zatim isperite mlakom vodom. Ponavljajte tretman jednom nedjeljno, prenosi portal 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije