Zdravlje

Slabi epidemija kuge

ŽENEVA - Epidemija kuge na Madagaskaru je oslabila, ali je od septembra prošle godine umrla 71 osoba od 263 zaraženih, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Madagaskar se od 1980. godine skoro svake godine suočava sa epidemijom kuge, a u protekle tri godine broj zaraženih je povećan.

SZO ističe da je najveći broj zaraženih tokom posljednje epidemije zabilježen tokom novembra i decembra, ali širenje oboljenja traje do aprila. Širenje oboljenja dodatno je ubrzano zbog jakih kiša i poplava tokom januara.

Bakteriološko oboljenje uglavnom šire buve sa pacova. Čovjek od ugriza zaražene buve obično dobije bubonski oblik kuge, od koje otiče limfni čvor i može biti liječen pomoću antibiotika.

"Međutim, kontrola epidemije kuge na Madagaskaru dodatno je zakomplikovana razvojem otpora buva prenosnika oboljenja na insekticid deltametrin", navodi se u saopštenju.

Najteže pogođena oblast je Amparafavarola, u centralnom dijelu Madagaskara, gdje su zabilježen pneumonski oblik kuge, koji je najređi, ali najvirulentniji.

Pneumonski oblik kuge je smrtonosan u roku od 24 časa ukoliko se ne liječi.

SZO dodaje da je do kraja decembra 13 slučajeva kuge prijavljeno u siromašnim naseljima glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije