Zdravlje

Šta sve pijemo sa mlijekom?

Šta sve pijemo sa mlijekom?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Šta sve pijemo sa mlijekom?

Uz pomoć inovativnih i vrlo osjetljivih metoda ispitivanja, naučnici iz Španije i Maroka su ustanovili da bi u samo jednoj čaši mlijeka moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta.

Dok neki stručnjaci tvrde da pronađene količine nisu dovoljne da utiču na ljude, mnogi od dodataka se ipak skladište u naša tijela, pa nakon dužeg perioda i čestog konzumiranja mlijeka mogu postati problematični.

Naučnici sa španskog Univerziteta Haen su analizirali 20 uzoraka kravljeg i kozjeg mlijeka koje su kupili u standardnim trgovinskim lancima u Španiji i Maroku. U mlijeku su pronašli pravi mali hemijski koktel sastojaka koji su davani životinjama prije muže ili koje su životinje unijele sa hranom.

Neki od zagađivača mlijeka koji su pronađeni na uzorcima iz prodavnica uključivali su triklosan (anti-gljivični lijek), 17-beta-estradiol (polni hormon) i florfenikol (antibiotik).

Iako su sve testirane vrste mlijeka sadržavale hemikalije, kravlje mlijeko je bilo najkontaminiranije. To i ne čudi, s obzirom da krave redovno dobijaju antibiotike, hormone rasta i hrane se sumnjivom genetski modifikovanom hranom.

Prema istraživanjima na Univerzitetu Haen, od hemikalija koje se nalaze u mlijeku koje se prodaje u prodavnicama i koje svakodnevno konzumiramo, najveću koncentraciju ima antibiotik florfenikol i antimalarik pirimetamin, lijekovi protiv bolova ketoprofen, diklofenak,  naproksen, kao i polni hormoni i steroidni hormoni 17-beta-estradiol, 17a – etnilestradiol  i estron.

Mlijeko prirodno sadrži malu količinu hormona. U EU postoji striktna zakonska regulativa kojom se štite potrošači. U Evropskoj uniji, kao ni kod nas, tretiranje životinja hormonima nije dozvoljeno, tako da osim prirodno prisutnih, drugih hormona ne bi trebalo da bude.

Što se tiče antibiotika, njihova upotreba je dozvoljena, jer krave kao i ljudi mogu biti bolesne. Količina antibiotika koja zaostaje u mlijeku se kontroliše i ne smije da pređe određenu granicu.

Ako redovno pijete mlijeko, savjet je da se ipak malo potrudite, raspitate i potražite organsko, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije