Zdravlje

U ustima bh. građana dva miliona toksičnih bombi

U ustima bh. građana dva miliona toksičnih bombi
U ustima bh. građana dva miliona toksičnih bombi

BANJALUKA, SARAJEVO - Sve je više naučnih dokaza u svijetu o velikoj štetnosti amalagamskih (živinih) plombi, kojih je u ustima građana BiH oko dva miliona i predstavljaju svojevrsne toksične bombe!

Naime, ovakav stav doktora Miroslava Duronjića, poznatog stomatologa iz Dervente, o plombama čiji je glavni sastojak toksična živa, nailazi na sve više istomišljenika u stomatološkim krugovima BiH, ali izaziva i mnoge kontroverze u susjednim državama, pogotovo u Hrvatskoj.

Duronjić, koji je i predsjednik Udruženja za integrativnu medicinu u RS, navodi da amalgamsku plombu, kao "tihog ubicu", nije stavio pacijentu već 25 godina te posebno upozorava na veliku štetnost prilikom njihovog vađenja.

"Veliki je problem odstranjivanje takvih plombi, pogotovo jer ih stomatolozi u BiH sada masovno skidaju, ali bez ikakve zaštite, što prouzrokuje još veće trovanje. Svaki pacijent bi prije uklanjanja amalgama trebalo da dobije specijalne tablete", ističe dr Duronjić.

Ovaj stomatolog član je jednog udruženja iz SAD (Minesota) koje se oštro protivi upotrebi amalgama. Duronjić kaže da posjeduju i izjave i dokaze pacijenata teško oboljenih od upotrebe ovih plombi. Uvjerava da postoje jasni naučni dokazi da amalgamske plombe ni po koju cijenu ne smiju ući u usta.

"Mislim da Ministarstvo zdravlja RS i Stomatološka komora konačno treba da ustanu i kažu 'ne' amlagamima. Naprosto, on je više od 50 posto živa, tihi ubica, koji ljudima u nekim šezdestim godinama izaziva Alchajmerovu bolest i razne karcinome", uvjerava dr Duronjić.

Pojedine razvijene države svijeta, poput zemalja Skandinavije i Kanade, već su zabranile upotrebu amalgamskih ispuna. I Duronjić naglašava da ovo nije tek obična i napuhana priča te navodi da je zbog svojih stavova već imao neprijatnosti u struci.

Pogubne plombe pogotovo za trudnice i djecu

 

"Danas imate alternativu, imate masu kompozitnih materijala koji su neuporedivo manje štetni od amalgamskih plombi, koje mogu biti pogubne, pogotovo za trudnice i djecu", zaključuje dr Duronjić.

Vera Pavlović, predsjednik Izvršnog odbora Komore doktora stomatologije RS i specijalista bolesti zuba, kaže da se amalgami trenutno vrlo malo koriste u cijeloj EU, ali sve manje i u BiH.

"Ja ih vrlo malo koristim, jer ih kompozitni ispuni sve više mijenjaju u upotrebi. Vjerovatno će do 2018. biti i potpuno ukinuti", kaže dr Pavlović.

Maida Ganibegović, ugledna profesorica iz Sarajeva i član Komiteta Svjetske zdravstvene organizacije, uglavnom dijeli ove stavove.

"Taj amalgam je apsolutno toksičan, čitav svoj život sam stavljala te plombe, ali više ne, jer je naučno dokazana njihova štetnost", ističe ona.

Ipak, ima i nešto drugačijih mišljenja. Anita Bajsman iz Sarajeva magistrirala je na temu amalgamskih ispuna i dobila zanimljive rezultate.

"Korištenjem tri elektrohemijske metode dobila sam rezultate koji nisu zabrinjavajući, tako da ja nisam ni potpuno za ni potpuno protiv njihove upotrebe. Znate, vi ništa manje žive ne unosite koristeći hemijske preparate ili jedući morsku hranu", ističe ona.

No, Bajsmanova se slaže da je vađenje ovih plombi ipak delikatnije pitanje.

"Usljed bušenja se mogu osloboditi živine pare i onda se apsorbira oko 80 posto udahnute količine. Zbog skidanja tih plombi mi stomatolozi možemo biti još ugroženiji. Na Katerdi imamo i internu doktrinu da trudnicama ipak ne diramo amalgamske plombe", navodi Bajsmanova, koja ne dvoji da danas postoji sasvim dobra alternativa amalgamima.

Dr Oz ukazao na  posljedice amalgama

Cijelu jednu emisiju razornom djelovanju amalgamskih plombi posvetio je i dr Oz, poznati američki liječnik i čest gost planetarno popularne Opre Vinfri. Dr Oz, čija je emisija jedna od najgledanijih u SAD, pokušao je ukazati na sve moguće posljedice primjene ovih plombi, pri tom navodeći da vjerovatno većina od oko 100 miliona Amerikanaca koji nose ove plombe ne zna kojeg je sastava srebrni ispun u njihovim ustima.

"Kada bih ispustio ovaj toplomjer sa živom, svi vi koji ste sada u studiju morali biste ga napustiti. Pa, razmislite, ako je živa toliko opasna kada se razbije toplomjer, kako to da nije opasna u našim ustima", rekao je, između ostalog, dr Oz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije