Život

Antidepresivi i osvježivači loši za zdravlje

Antidepresivi i osvježivači loši za zdravlje
Antidepresivi i osvježivači loši za zdravlje

Neke stvari koje koristite svaki dan mogu povećati rizik od nastanka raka.

To posebno vrijedi za proizvode za čišćenje. Većina ih sadrži hemikalije koje su dokazano štetne za naše zdravlje. Uklanjanje ovih stvari iz doma će spriječiti razne bolesti, a ne samo rak.

U nastavku je devet uzročnika raka s kojima treba oprezno rukovati ili ih ukloniti iz svog doma.

Umjetničke potrepštine

Većina umjetničkih potrepština sadrži kancerogene tvari. Na oprezu budite s markerima, raznim otapalima, bojama i ljepilima.

Svijeće

Mirisne svijeće mogu biti štetne za zdravlje. Najzdraviji izbor su svijeće od pčelinjeg voska.

Osvježivači vazduha

Istraživanje iz 2008. godine otkriva da osvježivači vazduha sadrže hemikalije koje su propisane kao otrovne. Ali, proizvođači ih ne stavljaju na deklaracije. Izbjegavajte korištenje osvježivača u domu ili automobilu.

Šamponi

Iako nema naučnih dokaza koji povezuju upotrebu šampona i nastanak raka, radije koristite šampone iz kućne radinosti.

Pesticidi

Pesticidi koji se koriste za ubijanje kukaca su izrazito otrovni. Izbjegavajte ih u širokom luku i koristite prirodna sredstva.

Antidepresivi

Istraživanje je povezalo antidepresive s rakom jetre. I druge studije ih povezuju s različitim vrstama raka. Koristite prirodne pristupe kao što su vježbanje, meditacija i ljekovito bilje u borbi protiv depresije.

Plastične zavjese

Plastične zavjese oslobađaju otrovne hemikalije. Imate li plastične zavjese, zamijenite ih tkaninom, a radi li se o zavjesama u kupatilu, zamijenite ih staklenim.

Hemijsko čišćenje

Odjeća koju ste pokupili s hemijskog čišćenja sadrži perkloretilen kojeg naučnici povezuju s rakom. Kupujte odjeću koju ne morate svaki put nositi u hemijsku čistionicu, a za kućno čišćenje koristite limunov sok.

Boje, razrjeđivači i izbjeljivači

Istraživanja pokazuju da su ovo potencijalni uzročnici raka. Imate li kućne radove, farbate li zidove ili slično, svakako koristite proizvode na biljnoj bazi. Brže se suše, manje intenzivnog su mirisa i svakako manje utiču na zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije